2020. 06. 03. - 10:14

Mesterséges intelligencia alapú közlekedési lámpákkal küzdene Anglia a légszennyezéssel

Mesterséges intelligencia alapú közlekedési lámpákkal küzdene Anglia a légszennyezéssel
A légszennyezettség elleni harcot fokozná az Egyesült Királyság azokkal a mesterséges intelligencia alapú közlekedési lámpákkal, amelynek célja, hogy feltartsa azokat a járműveket, amelyek a város szennyezett pontjai felé tartanak.

A légszennyezés a nagyvárosokban komoly problémákat okoznak szerte a világban, így az Egyesült Királyságban is, ahol azt tervezik, hogy a modern technikát hívják segítségül a jelenség megfékezésére. A legújabb kísérletek egy olyan mesterséges intelligencia alapú közlekedési lámpával folynak, amik késleltetik a járművek érkezését azokba a városrészekbe, ahol a szennyezés éppen magas szinten van.

Az MI-rendszer adatokat gyűjt a lokális szennyezés mértékéről és az ottani forgalmi helyzetről. Teszi ezt az út menti érzékelőkön, az időjárási előrejelzéseken, valamint a járművekben lévő Bluetooth-eszközökön keresztül. Ezt követően egy algoritmus elemzi az aktuális és a korábbi adatokat is, hogy előre jelezze, hol lép fel levegőszennyezés a következő órákban.

A levegő szennyezettségének csökkentését segítheti a mesterséges intelligencia
A levegő szennyezettségének csökkentését segítheti a mesterséges intelligencia


Amikor a rendszer a szennyező anyagok hirtelen növekedését jósolja valahol, automatikusan megváltoztatja a közlekedési lámpák időzítését. Ennek hatására a szennyezett terület felé haladó járművezetőknek 20 másodperccel hosszabb időt kell eltölteniük a piros lámpáknál, mint általában. Ezzel párhuzamosan pedig a más irányba haladó járművek természetesen hosszabb ideig kapnak zöld utat.

A megoldástól azt várják, hogy a szennyezettségi szint jobban kordában tartható lesz. A rendszert egy Now Wireless nevű, intelligens várostervezéssel foglalkozó cég alkotta meg, és úgy vélik, hogy ezt alkalmazva a levegő minőségének egységes szintjét lehet biztosítani egy adott területen.

A levegő szennyezettségének csökkentését segítheti a mesterséges intelligenciaA tervek szerint az első kísérletek még idén megkezdődnek az angliai Wolverhampton városában, de már több más város önkormányzata is érdeklődik a fejlesztés iránt. John Charles, Wolverhampton forgalmi igazgatója szerint szükség van alternatívákra, hogy a belvárost nyitva tudják tartani. "Azt szeretnénk elérni, hogy a lámpák változó időzítésével a forgalmat olyan útvonalakra tereljük, ahol a levegő minősége még nem olyan vészes, és ezzel az eloszlással a levegő minősége általánosságban mindenhol javítható a városban" - mondta John Charles.

Amellett, hogy a rendszer a városlakók egészségét segíti elő, elérhetővé teszi a levegőszennyezettség szintjére vonatkozó törvényi korlátok teljesítését is. Ez jelenleg a városok 83%-ának nem sikerült még az Egyesült Királyságban, de a mesterséges intelligencia akár ezen a területen is komoly támogatást nyújthat.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.