2021. 01. 14. - 08:50

Mesterséges intelligencia által irányított drónok csökkenthetik a videógyártás költségeit

Mesterséges intelligencia által irányított drónok csökkenthetik a videógyártás költségeit
A kamerával felszerelt hobbidrónok ma már egy nagyon népszerű eszköznek számítanak szerte a világon, kutatók egy csoportja viszont olyan mesterséges intelligencia alapú keretrendszert fejlesztett ki, mely által komolyabb filmgyártók is hatékonyabbá és olcsóbbá tudják tenni a felvételek készítését.

A mai modern drónok már igen fejlett képességekkel rendelkeznek ahhoz, hogy észleljék és lekövessék az objektumokat, méghozzá megfelelő távolságból. Emiatt igen fontos eszközévé váltak mind az amatőr, mind pedig a hivatásos filmkészítőknek.

Csakhogy a kvadrokopterek kamerájának vezérlése sokszor nem egyszerű. A drónok különböző utakat járhatnak be egyazon jelenetnél, még akkor is, ha egyébként a pozíciójukat, sebességüket és a kamerájuk szögét gondosan beállítják. Ez pedig a felvétel konzisztenciáját akár teljesen tönkreteheti.

Megoldást keresve a Carnegie Mellon Egyetem, a Sao Paolo Egyetem és a Facebook kutatói közösen egy olyan keretrendszert dolgoztak ki, amely ezt a problémát kiküszöbölheti.

A videókészítést teheti egyszerűbbé és látványosabbá a mesterséges intelligencia
A videókészítést teheti egyszerűbbé és látványosabbá a mesterséges intelligencia


Szoftverszimulációk segítségével különféle felvételtípusokkal rendelkező videoklipekből állítottak össze egy adatbázist. Ezután emberek egy nagy csoportjának bevonásával (crowdsourcing) és a mesterséges intelligencia segítségével kapcsolatot állítottak fel előre definiált címkék ("izgalmas", "élvezetes", "kiszámítható") és bizonyos szemantikai leírók között.

Következő lépésben a keretrendszer társszerzői egy kísérletsorozatba kezdtek, mely egy speciális folyamatot, a minimális perceptuálisan érvényes lépésmérték meghatározását foglalta magába. Ez a drónfelvételek paraméterezéseit tette lehetővé. Aztán felépítettek egy 200 videófájlból álló adatkészletet, és megbízták az Amazon Mechanical Turk cégből toborzott embereket azzal, hogy rendeljenek pontszámokat a szemantikus leírókhoz.

A pontszámok egy gépi tanulási modellt alkottak meg, amik a leírókat olyan paraméterekhez kapcsolták, melyek irányíthatták a drónokat a felvételek során. Végezetül a csapat egy Parrot Bebop 2 drónra telepítette a keretrendszert, és állításuk szerint igen jó eredményeket sikerült elérni különböző szereplők, tevékenységek és beállítások mellett egyaránt.

A videógyártás igen drága tud lenni. Az Egyesült Államokban egy rövid reklámfilm is akár 1500-3500 dollárba, vagyis nagyjából félmillió és egymillió forint közötti összegbe kerülhet, ez pedig egy kis- és közepes vállalkozás számára komoly megterhelést jelenthet. A mesterséges intelligencia alapú módszerek viszont a költségeket jócskán csökkenthetik, így az efféle megoldások vélhetően egyre nagyobb teret kapnak majd a jövőben.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.