2022. 04. 19. - 12:00

Mesterséges intelligencia - Az innováció megállíthatja az inflációt

Mesterséges intelligencia - Az innováció megállíthatja az inflációt

A technológiai előrehaladás lehet a a legerősebb dezinflációs erő a változó világban, amely napjainkban az ukrán háborúval és az ellátási lánc megszakadásaival szembesül.

Egy nemzedék óta ez az első alkalom, hogy az infláció keményen kezdi kikezdeni az emberek pénztárcáját és ennek több oka van: az ukrajnai háború, az ellátási lánc megszakadásai, illetve egy új és alattomosabb forrás: az automatikus infláció.
 
Manapság szinte minden gazdasági témájú beszélgetés az infláció körül forog. Egyik kérdés vezet a másikhoz: vajon átmeneti a helyzet? Lesz-e rosszabb? Ha igen, mikor és meddig?
 
Melyik tényező számít a leginkább, amikor megpróbáljuk összerakni a képet arról, mi is történik? A tényezők között ott a Covid-19 után jelentkező, szárnyaló kereslet, az ellátási lánc hiányai, a fiskális és monetáris ösztönzők, az energiapolitika és az életvitelünkben, munkánkban bekövetkező számos változás is.
 
Kevés szó esik azonban a vita során egy igen jelentős pontról: a technológia szerepéről, noha vitathatatlanul ez a legfontosabb változó abban, mi történhet az inflációval az elkövetkező években.
 
Az infláció keményen kezdi kikezdeni az emberek pénztárcáját és ennek több oka van
Az infláció keményen kezdi kikezdeni az emberek pénztárcáját és ennek több oka van
 
Minden inflációs tényező mellett – kezdve a munkaerőhiánytól a szűk szállítási keresztmetszetekig, az üzemanyagköltségekig vagy akár a hosszabb távú nyomásokig, mint amilyen a népesség elöregedése -, olyan nagymértékű technológiai változás van kialakulóban, amely nehezen megjósolható módon változtathatja meg az árak alakulását.
 
Lássuk először a tiszta energiára történő átállást: az elektromos járművek iránti kereslet már most is felfelé nyomja az olyan nyersanyagok árát, mint a réz, lítium, nikkel és kobalt.
 
A zöld járművek és erőművek sokkal fémigényesebbek, mint az általuk leváltott technológiák. Ahogy egyre több vállalat és nemzet lép a szén-dioxid-adó irányába és próbálja korlátozni a fosszilis tüzelőanyag-termelést, az energiaárak rövid távon tovább emelkedhetnek.
 
Ami számít, az persze a hosszabb időtáv. A tisztább világra való gyors átállás némi inflációs nyomást okoz, de hosszabb távon drámaian csökkenti az éghajlattal összefüggő katasztrófák költségeit.
 
A technológiai innováció azonban önmagában mérsékeli a költségeket.
 
A Morgan Stanley adatai azt mutatják: a rövid távú kiugrásoktól eltekintve a nyersanyagárak 200 éve csökkenő tendenciát mutatnak. Ez azért van így, mert valahányszor egy energiaforrás túl drága lett, egy újat találtak ki a helyére.
 
Elképzelhető, hogy jövőre hideg és drága tél elé nézünk. Ám tekintettel a megújuló technológiák, például a napelemek és szélerőművek csökkenő költségeire  - és az ezekbe történő, növekvő állami és magánberuházásokra - , van rá ok, hogy abban reménykedjünk, idővel egy sokkal jobb és olcsóbb hely lesz a világ.
 
Mi a helyzet az ellátási lánc-késések inflációs vonatkozásaival?
 
Nos, már most az látszik, hogy a legnagyobb és leggazdagabb cégek - például az Amazon, Walmart és a Costco - saját innovációikkal alkalmazkodnak a problémákhoz.
 
Az újítások között van a vertikálisabb integráció - például saját szállítókonténerek birtoklása és nem bérlés, hogy az irányítás inkább a kezükben legyen -, a mesterséges intelligencia-rendszerek használata a szállítások jobb nyomon követésére.
 
Lendületet kap az érdeklődés az autonóm járművek – teherautók és hajók – iránt. Ha az ilyen rendszerek zökkenőmentesen biztosítják a forgalmat, az ellátási lánchoz kapcsolódó késések és az árnyomás is enyhülni kezdhet.
 
Egyre nagyobb használatban a dolgok internete (IoT)
 
Ahogy a dolgok internete (Internet Of Things) mindenütt elterjedt, egyre több cég alkalmaz új technológiákat a hatékonyság javítására. Olvasd el: Így gyorsítja fel a koronavírus-járvány az automatizálást
 
Mint azt az Ark Investment Management vezérigazgatója, Cathie Wood egy interjújában megjegyezte: az effléle újítások, melyek magukban foglalják az autonóm mobilitást, a blokkláncot, a génszerkesztést, az adaptív robotokat és a neurális hálózatokat, nagyobb valószínűséggel vezetnek be hosszabb távú deflációt, mint az infláció, hatásuk mélységét és szélességét tekintve az üzleti élet minden területén.
 
Mindez persze olyan módon megzavarja a munkaerőpiacot, ahogyan azt egyelőre elképzelni sem tudjuk.
 
A technológia, a robotok megjelenése fontos szerepet játszhat az elöregedő baby boom korosztály inflációs nyomásának ellensúlyozásában, akikről pontosan akkor kell gondoskodni, amikor a munkaerő zsugorodik, növelve a nyomást a meglévő egészségügyi dolgozókon a rendszer termelékenységét.
 
Kína már jó ideje készül: az elmúlt évtizedben 1,5 milliárd dollárt fordított a big data felhasználására az egészségügyben, plusz sok milliárdot használt fel a mesterséges intelligencia területén, így valószínűleg Kína lesz a középpontja a mesterséges intelligencia által vezérelt diagnosztikának és egészségügyi innovációnak.
 
A big data érzékeny területeken történő alkalmazásának politikája – ilyen az egészségügy és a pénzügy is -  természetesen országonként eltérő lesz, mivel a szabályozók küzdenek az ilyen élvonalbeli technológiák társadalmi következményeivel.
 
A nemzeti politikák közötti különbségek önmagukban is inflációt okozhatnak, ha hozzájárulnak a határokon átnyúló súrlódásokhoz a globális üzleti életben, valamint az emberek, az áruk és a tőke mozgatásában.
 
A többpólusú világban rövid távon elkerülhetetlenül több lesz a késés, a hiány, a kereslet és a kínálat közötti eltérés.
 
Mégis, a tény, hogy a világgazdaság széttagoltabb lett az elmúlt néhány évben, egyben lehetőséget ad a technológia által vezérelt innovációra, amely végül csökkentheti az árakat.
 
Elég például a vertikális farmokra gondolni, amelyek egy saroknyira termelnek zöldséget onnan, ahol az emberek megeszik azt; a távegészségügyi és virtuális oktatási platformokra, amelyek kiküszöbölik az utazási költségeket és a 3D-s gyártásra, amely átvágja az összetett és távoli ellátási láncokat.
 
Ez csak egy maroknyi a sok új technológia közül, amelyek jelenleg virágoznak. A változás, amit egy ilyen innováció hozhat, vitathatatlanul az egyetlen jelentős dezinflációs trend jelenleg. De lehet, hogy ez a legerősebb.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.