2022. 04. 12. - 11:20

Robotok és koronavírus – Így gyorsítja fel a járvány az automatizálást – 1.rész

Robotok és koronavírus – Így gyorsítja fel a járvány az automatizálást – 1.rész

A koronavírus megjelenése számos céget késztetett arra, hogy megfontolja vagy be is vezesse a robotok használatát. Az automatizálás felfutása azonban hosszabb távon is folytatódik.

A Covid-19-et aligha kell már bárkinek bemutatni.
 
A koronavírus alapvetően változtatta meg életünket és munkamódszereinket, az alkalmazottak tömeges hazaküldésétől a személyes szakmai interakciók korlátozásáig.
 
Nem csoda, hogy ennek eredményeként a munkaerő-automatizálás - amely az elmúlt években már lendületet vett – minden jel szerint felgyorsul.
 
Az automatizálás hatása a globális munkaerőre számos dimenzióban tovább nő, beleértve azon munkahelyek számát, amelyek magas kockázatúnak számítanak.
 
Ahogyan a robotok ma már készek kiszorítani egyes kékgalléros munkásokat, a mesterséges intelligencia fejlődése elkezdi helyettesíteni a könyvelőket, ügyvédeket és más szolgáltatásalapú szakmákat is.
 
Az ipari robotok számát tekintve Kína vezet a világon az elmúlt néhány évben. Csak 2018-ban 154 ezer robotot telepített. Japán, az Egyesült Államok és Dél-Korea egyelőre le vannak maradva hozzá képest, ám ennek ellenére az ipari robotok telepítése világszerte folyamatosan növekszik. Olvasd el: Gyárak, amelyek robotokkal dolgoznak
 
Az ipari robotok telepítése világszerte folyamatosan növekszik
Az ipari robotok telepítése világszerte folyamatosan növekszik
 
Mivel a koronavírus rohamos léptekben befolyásolja életmódunkat, munkánkat és egészségünk védelmét, a robotok is egyre nagyobb számban képviseltetik magukat. Már nemcsak a felületek tisztítására és fertőtlenítésére használhatóak, hanem a lázmérésre, a maszkviselés előírására, vagy éppen az élelmiszerboltok vezetésére. Számos egyéb funkciójuk mellett képesek a készletelemzésre, az élelmiszer- és gyógyászati ​​kellékek szállítására.
 
Sok iparág védekezik azzal a Covid-19 járvány ellen, hogy fokozza az automatizálást. Kezdjük mindjárt a koronavírus-teszteléssel: mivel egyes országok küzdenek, hogy elegendő tesztet készítsenek ehhez, az automatizálás segít pótolni a hiányosságokat, ezen és más, válságban levő, kritikus területeken.
 
A dublini Mater Misericordiae Egyetemi Kórház például szoftverrobotokat telepített, hogy felgyorsítsa a koronavírus vizsgálati eredményeinek feldolgozását. Az atlantai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ Microsoft chatbot-szolgáltatással szűri az amerikaiakat, szükségük van-e orvosi ellátásra. Olvasd el: Gyárak, ahol a mesterséges intelligencia az úr
 
Figyelemreméltó, hogy kétszámjegyű rendelésnövekedés tapasztalható a vírus megjelenése óta a Takeoff Technologies Inc. amerikai élelmiszerboltok robotizált mikro-teljesítési központjaiban – vagyis a kisméretű raktárakban.
 
A Covid-19 gazdasági hatása kihat az automatizálásra.
 
Kutatások kimutatták, hogy recesszió idején az automatizálás felgyorsul, mivel a vállalati bevételek összeomlása miatt az emberi munkaerő viszonylag drágább lesz, mint az automatizált alternatívák.
 
Az elmúlt 30 év három recessziója során a közgazdászok felfedezték, hogy a munkahelyek elvesztésének 88 százaléka a „rutinszerű”, azaz könnyebben automatizálható szakmákban következett be – ilyen például a fizikai munka, valamint az adminisztratív és kiskereskedelmi szolgáltatások.
 
Bizonyítékok vannak arra, hogy a válságok alatti automatizálási hullámok tartósak lehetnek.
 
A Rochesteri Egyetem 100 millió álláshirdetést vizsgált meg a nagy recesszió előtt és után. Ennek során kiderült, hogy a nagymértékben sújtott nagyvárosi területeken működő cégek folyamatosan váltják fel a rutinmunkásokat: a technológia és a magasabban képzett alkalmazottak kombinációjával.
 
A koronavírus után is folytatódó, válság kiváltotta automatizálási hullám kilátásba helyezésével a vállalkozások és a munkavállalók – ágazattól függően – pozitív és negatív hatással lehetnek az innováció növekedésére, de bizonyos ágazatokban a megélhetés elveszik - sokszor véglegesen.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
L.A.

 

 
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.