2022. 12. 08. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Azonosítja a hibáit és megjavítja magát ez a robot

Mesterséges intelligencia - Azonosítja a hibáit és megjavítja magát ez a robot

Puha robotot alkottak a Cornell Egyetem mérnökei, amely képes észlelni, megsérült-e és hogyan, majd gyorsan „gyógyítja” önmagát.

Puha robotot hoztak létre a közelmúltban a Cornell Egyetem mérnökei – ez a robot képes észlelni, mikor és hol sérült meg, majd a helyszínen meggyógyítja magát.
 
„Laborunk mindig igyekszik a robotokat tartósabbá és agilisabbá tenni, hogy hosszabb ideig működjenek és több képességgel rendelkezzenek - mondta Rob Shepherd, a gépészeti és repülőgépmérnöki docens. - Ha hosszú ideig működtetük a robotokat, sebzést halmoznak fel – s hogyan is engedhetnénk meg nekik, hogy hibával működjenek?
 
A Shepherd's Organic Robotics Labor nyújtható száloptikai érzékelőket fejlesztett ki, melyeket lágy robotokban és kapcsolódó alkatrészekben lehet használni - a bőrtől a hordható technológiáig.
 
Ahhoz, hogy az öngyógyítás működjön, az első kulcsfontosságú lépés, hogy a robotnak képesnek kell lennie azonosítani: valóban javítani kell rajta valamit – magyarázta Shepherd. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Szívet ad a robotoknak egy új technológia
 
Puha robotot hoztak létre a közelmúltban a Cornell Egyetem mérnökei (a kép illusztráció)
Puha robotot hoztak létre a közelmúltban a Cornell Egyetem mérnökei (a kép illusztráció)
 
Ennek érdekében a kutatók úttörő megoldásként olyan technikát dolgoztak ki, amelyben száloptikai szenzorokat és LED-lámpákat használnak, s ezek képesek érzékelni a robot felületén bekövetkező apró változásokat.
 
Az érzékelőket poliuretán-karbamid elasztomerrel kombinálják, amely hidrogénkötéseket tartalmaz a gyors gyógyulás és a szilárdság érdekében, diszulfid cserékkel.
 
Az így létrejött SHeaLDS – azaz öngyógyító fényvezetők a dinamikus érzékeléshez – sérülésálló, puha robotot biztosít, amely bármilyen külső beavatkozás nélkül, szobahőmérsékleten képes gyógyítani magán vágásokat.
 
A technológia bemutatására a kutatók egy négylábú tengeri csillagra emlékeztető puha robotba telepítették a SHeaLDS-t és visszacsatolásvezérléssel látták el. Olvasd el: Félünk az injekciótól? Segít egy puha robot
 
A kutatók ezután hatszor átszúrták az egyik lábát. A robot nagyjából 1 perc alatt észlelte a sérülést és minden vágást elkezdett magától begyógyítani.
 
A robot autonóm módon megváltoztatta a járását is, az észlelt sérüléseknek megfelelően.
 
Bár az anyaga erős, azért nem elpusztíthatatlan.
 
„Hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az emberi hús. Nem gyógyulunk jól egy égésből, sav- vagy hősérülésből, mert az megváltoztatja a kémiai tulajdonságokat. A vágások azonban elég szépen gyógyulnak” – mondta Shepherd.
 
A mérnök tervezi szerint integrálná a SHeaLDS-t olyan gépi tanulási algoritmusokkal, amelyek képesek felismerni a tapintható eseményeket, hogy végül egy nagyon tartós robotot alkossanak meg, melynek öngyógyító bőre van, de ugyanazt a bőrt használja a környezet érzékelésére, hogy több feladatot tudjon elvégezni.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.