2022. 11. 09. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Félünk az injekciótól? Segít egy puha robot

Mesterséges intelligencia - Félünk az injekciótól? Segít egy puha robot

A robotok is hamarosan nélkülözhetetlen társakká válhatnak, különösen, hogy már injekció adásánál is képesek lesznek segítséget nyújtani. Japán kutatók fejlesztették ki a puha robotot, amely javítja a páciens-élményt.

Sokan irtóznak az injekciótól, s maguknak sosem lennének képesek beadni azt. Úgy tűnik, a közeljövőben a robotok ebben is segítségünkre lehetnek.
 
Japán kutatók legutóbbi kísérleteik alapján fejlesztettek ki egy kézi puha robotot, amely javíthatja a páciensek élményét az esetlegesen kellemetlen orvosi eljárások, például az injekciók során.
 
A koronavírus elleni védőoltás ösztönzésére irányuló kampány során közegészségügyi tisztviselők felismerték, hogy egyesek egyszerűen félnek a tűtől, ami az oltási arányok csökkenéséhez is hozzájárult.
 
Míg a betegek szorongásának és fájdalmának problémáit az orvosi eljárások során már alaposan tanulmányozták, továbbra is szükség van olyan megoldások tesztelésére és megvalósítására, amelyek hasonló esetekben segítenek a betegeknek. Olvasd el ezt is: Mesterséges intelligencia gyógyszerek és vakcinák előállítására
 
Mesterséges intelligencia - Félünk az injekciótól? Majd segít egy puha robot
Mesterséges intelligencia - Félünk az injekciótól? Majd segít egy puha robot
 
A Tsukuba Egyetem kutatói hordható, puha robotot fejlesztettek ki a páciensek számára, hogy a kezelések során enyhítsék fájdalmukat.
 
Azok a résztvevők a vizsgálatban, akik viselték a robotot, mérsékelt hőingernek voltak kitéve és kevesebb fájdalmat tapasztaltak, mint akiknél nem volt jelen a robot.
 
„Eredményeink arra utalnak, hogy a hordható puha robotok használata csökkentheti a félelmet, valamint enyhítheti a fájdalomérzékelést az orvosi kezelések során, beleértve a védőoltásokat is” - mondta Fumihide Tanaka professzor, a tanulmány vezető szerzője. Olvasd el: Virtuális valóság csillapíthatja hatékonyan az égési sérülések fájdalmát
 
A puha, szőrmével borított robotot - amelyet a tudósok Reliebónak neveztek el – úgy alakították ki,  hogy a páciens kezéhez rögzíthessék. Kis légzsákokat tartalmazott, amelyek kézmozdulatokra felfújódhattak. 
 
A kutatók különböző körülmények között tesztelték hatékonyságát a résztvevő kezének ökölbe szorítása alapján, miközben a fájdalmas termikus ingert a másik karra alkalmazták, amely nem tartotta a robotot. 
 
A kutatók az oxitocin és a kortizol – a stressz biomarkerei - szintjét is mérték a betegek nyálmintáiból.
 
Szubjektív fájdalomértékeléseket rögzítettek egy értékelő skála segítségével és felmérési tesztet végeztek a betegek injekcióktól való félelmének és pszichológiai állapotának felmérésére, a kísérletek előtt és után.
 
Kiderült, a robot kézben tartása az alkalmazott kísérleti körülményektől függetlenül könnyítette a betegek élményét. Feltételezték, hogy az emberi érintés keltette jó közérzetet is aktiválhatta a robot.
 
„Köztudott, hogy az interperszonális érintés csökkentheti a fájdalmat és a félelmet, s úgy gondoljuk, hogy ez a hatás még élettelen puha robotokkal is elérhető - mondja Tanaka professzor.
 
Hozzátette: ez akkor lehet hasznos, ha a tényleges emberi kapcsolat nem kivitelezhető, például világjárvány idején. A robot jövőbeli verziói irányított tekintetet vagy akár AR (kiterjesztett valóság) technológiát használhatnak, hogy segítsenek kapcsolatot létesíteni a pácienssel, vagy elvonják a figyelmét a fájdalomérzékelésről különböző helyzetekben – jegyezte meg a professzor.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.