2022. 03. 31. - 08:23

Mesterséges intelligencia - bölcsőhalál előzhető meg egy szűrőeszközzel

Mesterséges intelligencia - bölcsőhalál előzhető meg egy szűrőeszközzel
Az Egyesült Királyság országos egészségügyi szolgálata (NHS) egy olyan mesterséges intelligencia alapú eszközt tesztel, amellyel várhatóan csökkenteni lehet a faji egyenlőtlenségekből eredő csecsemőhalandósági arányokat.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a fekete és ázsiai csecsemők nagyobb valószínűséggel születnek halva vagy haláloznak el közvetlenül a születés után, mint a fehér csecsemők. Egy 2019-es jelentés szerint a fekete, illetve fekete felmenőkkel rendelkező brit csecsemők esetében a 1000 születésre 7,23, az ázsiai csecsemők esetében 5,1 haláleset jut, míg ez a szám fehér csecsemők esetében 3,22.

A halva születések és csecsemőhalálozások adatait a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) most először bontotta le etnikai hovatartozás szerint. 2007 és 2019 között a fekete csecsemőknél a legrosszabbak, míg az ázsiai csecsemőknél a második legrosszabbak statisztikákat mérték.

Válaszul a Szülésznők és Nőgyógyászok Királyi Kollégiuma (RCOG) és a Szülésznők Királyi Kollégiuma (RCM) által létrehozott Tommy's National Centre for Maternity Improvement (Országos Szülészeti Javító Központ) olyan eszközt vezetett be, amely ennek az egyenlőtlenségnek a megszüntetését célozza.

A mesterséges intelligencia alapú megoldás a terhesgondozás során gyűjtött részletes adatokat arra használja fel, hogy megjósolja egy nő konkrét, személyre szabott kockázatát a terhesség alatti komplikációk kialakulására. Az innovatív eszköz eddig nagyon ígéretesnek bizonyult, hiszen hatvan százalékkal csökkentette az etnikai háttérrel rendelkező anyák körében a csecsemőhalálozások számát.

Az újszülöttek életben maradását segítheti a mesterséges intelligencia
Az újszülöttek életben maradását segítheti a mesterséges intelligencia

A módszer lényegét az extra megfigyelés jelenti, amelyet a terhesség alatt végeztek, így az ápolócsapatok gyorsan tudtak reagálni a problémák megelőzése és a babák életének megmentése érdekében.

A kísérletet több mint 20.000 terhes nőn végezték el, az NHS pedig hamarosan Anglia négy területén - Londonban, Yorkshire-ben, Surreyben és Lancashire-ben - fogja tovább tesztelni a szűrőeszközt.

"A méhlepényi diszfunkcióra irányuló első trimeszteri kombinált szűrés a fekete, ázsiai és egyéb kisebbségi etnikai csoporthoz tartozó nők körében a perinatális halálozás komoly csökkenésével jár" - áll a BJOG, egy szülészeti és nőgyógyászati folyóirat beszámolójában.

A londoni St George's University Hospital NHS Trust kutatócsoportját Basky Thilaganathan professzor, a Tommy's National Centre for Maternity Improvement klinikai igazgatója vezette. Szerinte lenyűgöző látni, hogy a szokásos terhességi kockázati tényezők ellenőrző listáiról az új megközelítésünkre való áttérés szinte teljesen megszüntetheti a fekete, ázsiai és kisebbségi etnikumú terhes nők egészségügyi ellátásában tapasztalható egyenlőtlenségek egyik jelentős forrását.

A jelenlegi anyai kockázati tényezők szűrési programjai ugyanis korlátozottak, és hozzájárulnak a faji egyenlőtlenségekhez. Az új algoritmus azonban figyelembe tudja venni ezeket a hiányosságokat, így a nagy csoportok hasonló kezelése helyett valóban személyre szabott ellátás biztosítható, ezzel javítva a terhesség kimenetelét.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.