2022. 07. 10. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Covid-számítógép a diagnózis felgyorsítására

Mesterséges intelligencia - Covid-számítógép a diagnózis felgyorsítására

Új mesterséges intelligencia-eszközt hoztak létre a Leicesteri Egyetem kutatói, amely képes kimutatni a koronavírust.

Mesterséges intelligencia-számítógép képes a koronavírus kimutatására - a Leicesteri Egyetem kutatói alkották meg a Covid-19 azonosítására alkalmas eszközt.
 
A szoftver elemzi a mellkasi CT-vizsgálatokat és mély tanulási algoritmusokat használ betegség pontos diagnosztizálására. Jelenleg, 97,86 százalékos pontosságával ez a legsikeresebb koronavírus- diagnosztikai eszköz a világon.
 
Mint az ismert, napjainkban a Covid-19 diagnózisa nukleinsav-teszten - közismert nevén PCR-teszteken - alapul. Ezek a tesztek nemcsak hogy adhatnak hamis negatív eredményt, de az eredményeket a hiszterézis is befolyásolhatja – ez azt jelenti, hogy egy betegség fizikai hatásai késleltetve vannak. Olvasd el: Tünetmentes koronavírus? Mesterséges intelligencia segít azonosítani
 
Mesterséges intelligencia - Covid-számítógépet alkottak a diagnózis felgyorsítására
Mesterséges intelligencia - Covid-számítógépet alkottak a diagnózis felgyorsítására
 
A mesterséges intelligencia azonban lehetőséget kínál a koronavírus-esetek gyors szűrésére és hatékony, nagy léptékű monitorozására, ezzel is csökkentve az orvosokra nehezedő terheket.
 
„A kutatás a Covid-19 véletlenszerű gráf-neurális hálózaton alapuló automatikus diagnosztizálására összpontosít. Az eredmények azt mutatták, hogy módszerünk képes megtalálni a gyanús régiókat az automatikusan készített mellkasképekeken, majd az ábrázolások alapján pontos előrejelzéseket alkot. A rendszer a pontossága miatt felhasználható a koronavírus klinikai diagnózisában, ami segíthet a vírus terjedésének megfékezésében. Reméljük, hogy a jövőben ez a fajta technológia lehetővé teszi az automatizált számítógépes diagnosztikát kézi beavatkozás nélkül, egy intelligensebb, hatékonyabb egészségügyi szolgáltatás létrehozása érdekében” – mondta el Yudong Zhang professzor, a Leicesteri Egyetem tudásfeltárás- és gépi tanulás professzora. Olvasd el: Köhögő emberek segítenek az algoritmusnak
 
A kutatók továbbfejlesztik a technológiát, bízva abban, hogy a Covid-számítógép idővel helyettesítheti a radiológusokat a koronavírus klinikai diagnosztizálásában.
 
A szoftvert - amely akár hordozható eszközökbe, például okostelefonokba is telepíthető -, más betegségek kimutatására és diagnosztizálására is adaptálják és bővítik. Ilyen például a mellrák, az Alzheimer-kór vagy a szív- és érrendszeri betegségek.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.