2021. 08. 16. - 08:15

Mesterséges intelligencia és koronavírus - Köhögő emberek segítenek az algoritmusnak

Mesterséges intelligencia és koronavírus - Köhögő emberek segítenek az algoritmusnak

Arra kérte a közelmúltban koronavírus-teszten átesett embereket a brit kormányzat, hogy vegyék fel saját köhögésüket, a betegség észlelési arányának algoritmussal történő javításához.

Ha valaki rögzíti a saját köhögését, segít azonosítani a koronavírust. Az angol kormány arra kérte a nemrég Covid-teszten részt vett embereket, hogy köhögésüket vegyék fel okostelefonjukkal vagy számítógépükkel, mert ehhez hozzájárulnak a betegség detektálásának javításához.
 
Arra ösztönzik továbbá a pácienseket, hogy rövid hang- és légzési hangmintákkal szintén támogassák a folyamatot – mindez egy szélesebb körű mesterséges intelligencia-alkalmazás kifejlesztését szolgálja. Olvasd el: Száz százalékos pontossággal szagolja ki a koronavírust a Covid-detektor
 
Amerikai kutatók már létrehoztak egy algoritmust, amely közel 100 százalékos pontossággal azonosítja a Covid-típusú köhögést. Abban bíznak, hogy a technológia megkönnyíti és olcsóbbá teszi a diagnosztizálást.
 
A köhögés és légzés hangminták segítenek a mesterséges intelligencia-algoritmusnak a Covid észlelésében
A köhögés és légzés hangminták segítenek a mesterséges intelligencia-algoritmusnak a Covid észlelésében
 
Azok a felnőttek, akik az elmúlt 72 órában végeztettek el koronavírus-tesztet, mobilon, laptopon, táblagépen vagy asztali számítógépen beküldhetik a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálattól (NHS) kapott vonalkódot az Egészségügyi és Szociális Gondozási Minisztérium kutatási projektjéhez. Ezt követően felveszik légzési és köhögési mintáikat, illetve felolvasnak egy mondatot.
 
A kutatók összevetik egymással a teszt-eredményeket – amelyek vagy fertőzést, vagy megfelelő egészségi állapotot mutatnak – a felvételekkel, miközben a technológia finomítására törekednek. Olvasd el: Gyors Covid-antitest tesztre ad lehetőséget a mesterséges intelligencia
 
A technológiai fejlesztések terén jól ismert, amerikai Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology – MIT) kutatócsapata 2020-ban fejlesztett ki egy algoritmust, amely a koronavírus-fertőzések 98, százalékát beazonosította.
 
Sőt, a pontosság aránya 100 százalékos volt azon résztvevők esetében, akik egyéb tünetekről nem számoltak be.
 
Tavaly az Egyesült Királyság két szerződést kötött a japán Fujitsu technológiai konglomerátummal, a hang- és köhögési adatok lehetséges alkalmazásainak feltárására. Megállapodott az Ipsos Mori vállalattal is, adatgyűjtés céljából.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.