2020. 08. 07. - 08:04

Mesterséges intelligencia ellenőrzi az emberek közötti távolságtartást az Amazonnál

Mesterséges intelligencia ellenőrzi az emberek közötti távolságtartást az Amazonnál
A koronavírus elleni küzdelem egyik eleme világszerte a szociális távolságtartás, tehát hogy az embereknek megfelelő távolságot (Magyarországon minimum másfél métert) kell tartani egymástól. Az Amazon raktáraiban ezt egy mesterséges intelligencia alapú rendszer ellenőrzi.

A Distance Assistant (magyarul "távolság asszisztens") a COVID-19 vírus terjedése ellen létrehozott, mesterséges intelligenciára épülő eszköz, amit az Amazon a raktárépületeiben állított működésbe.

A rendszert olyan kamerák építik fel, amik érzékelőkhöz vannak csatlakoztatva. Ennek használatával mérik meg a dolgozók közötti távolságot, a gépi tanulási modellek pedig abban segítenek, hogy az embereket gyorsan és precízen el tudják különíteni a környezetükben lévő tárgyaktól.

A mozgásukat egy 50 hüvelykes monitoron lehet nyomon követni, egy vizuális átfedés pedig annak megmutatására szolgál, hogy kiderüljön, megtartják-e a munkavállalók egymástól a hat láb (kb. 1,8 méteres) távolságot. Ez Amerikában a javasolt minimális távolság, és ha az emberek ezen kívül vannak, azt zöld körökkel jelzi a monitor, míg ha túlságosan közel kerülnek egymáshoz, akkor a kör színe pirosra vált.


A mesterséges intelligencia segít a koronavírus elleni védekezésben az Amazonnál is


Az Amazon Robotics alelnöke, Brad Porter elmondta, hogy a rendszer már megtalálható az Amazon néhány épületében, a következő hetekben pedig még újabb több százat fognak telepíteni. Porter hozzátette, hogy a mesterséges intelligencia alapú szoftvert az Amazon nyílt forráskódúvá tervezi tenni, így bárki elkészítheti a saját verzióját, ezzel fokozva a járvány elleni védekezést.

Az Amazon világszerte 175 raktárral rendelkezik, ahol összesen több mint 250.000 embert alkalmaznak. Egyes sajtóhírek szerint a COVID-19 eddig 8 raktári dolgozójuk életét követelte, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.

Az viszont világosan látszik, hogy a biztonságot kiemelt szerepet játszik a cégóriás életében. Jeff Bezos, az Amazon alapítója nemrég például bejelentette, hogy a vállalat legalább 4 milliárd dollárt költ a COVID-19 visszaszorítását célzó kezdeményezésekre, ez az összeg pedig az egész negyedévre várható teljes működési nyereségüket jelenti.

Bezos szerint a beruházások kapcsolódni fognak többek között a vírustesztelési lehetőségekhez, az egyéni védőeszközökhöz, az Amazon létesítményeinek tisztításához és az órabéres csapatok fizetéseinek emeléséhez.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.