2024. 03. 28. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Európa is készülhet a robottal művelt vertikális farmokra?

Mesterséges intelligencia - Európa is készülhet a robottal művelt vertikális farmokra?

Jelentős összeget gyűjtött össze a mobil robotokat készítő Seasony vállalat, hogy több vertikális farmra eljuttathassa eszközeit Európában és a Közel-Keleten.

Nincs messze a nagyléptékű vertikális farm-gazdálkodás, méghozzá robotsegítséggel?
 
A vertikális gazdálkodás mobil robotikáját szolgáltató Seasony cég legújabb finanszírozási köre lezártát követően 1,5 millió eurót gyűjtött össze egy nagy horderejű befektetőcsoporttól.
 
A cég célja, hogy mobil robotjait több vertikális farmra elvihesse Európába és a Közel-Keletre.
 
Nem kevés prominens és tapasztalt befektető ruházott be a feltörekvő cégbe - a finanszírozási mérföldkő pedig előremozdítja a Seasony küldetését, melynek keretében skálázhatóbbá, jövedelmezőbbé és fenntarthatóbbá tenné a beltéri gazdálkodást - a legmodernebb mobil robottechnikával. Olvasd el: Beltérben, függőleges farmon terem a szamóca
 
Munkában a Watney robot a vertikális farmon - Fotó: seasony.io
Munkában a Watney robot a vertikális farmon - Fotó: seasony.io
 
Az alapok a Seasony számára lehetővé teszik, hogy felgyorsítsa termékfejlesztését és terjeszkedjen a Közel-Kelet és Észak-Amerika kulcsfontosságú piacai felé.
 
Mobil robotika a beltéri gazdálkodásban
 
A Seasony szeretné beemelni a beltéri gazdálkodásba a - többnyire az Amazon raktáraiból ismert – mobil robotika-automatizálás legjavát.
 
A mobil robotok segítségével a termelőknek rugalmas és költséghatékony automatizált megoldást kínálnak az ollós emelők, a statikus felvonók és a szállítószalagok alternatívájaként.
 
„Arra törekszünk, hogy Watney a beltéri gazdálkodás John Deere-je legyen. Megbirkózik a nehéz és veszélyes emeléssel is, miközben minden egyes üzemet a legapróbb részletekig elemez – olyan memóriával, amely lehetővé teszi a függőleges farmok számára, hogy jelentősen racionalizálják a műveleteket és minden négyzetméterről nagyobb teljesítményt érjenek el” - mondta Christopher Weis Thomasen, a Seasony társalapítója és vezérigazgatója.
 
A Watney robot éjjel-nappal dolgozhat, a magvak elvetésétől a növények betakarításáig mindent elvégez.
 
A függőleges farmon mozogva olyan feladatokat lát el, mint a növényi tálcák fel-le mozgatása 10 méter magas polcokról, illetve azok különböző állomásokra szállítása.
 
Eközben a farmot folyamatosan elemzi, jelentéseket készít, tárolja az egyes növények jellemzőit és a növekedési környezetet. Olvasd el: Függőleges gazdálkodást mutattak be mesterséges intelligenciával
 
Fejlett érzékelők – jobb növényellátás
 
A Seasony fejlett érzékelőinek, robotikának és algoritmusainak kombinációja lehetővé teszi a beavatkozást a vertikális gazdálkodási folyamat egy sokkal korábbi szakaszában.
 
Amennyiben egy növénynek több vízre, tápanyagra, fényre vagy CO2-re van szüksége, a rendszerek képesek lesznek megadni a kritikus információt. Ez megtermetik a legjobb feltételeket a függőleges gazdaság számára a maximális hozam eléréséhez.
 
A cégbe történő, jelentős beruházás megoldja, hogy a Seasony innovációt hajtson végre a vertikális mezőgazdasági robotikában. Közelebb viszi őket a fenntarthatóbb és ellenállóbb élelmiszerrendszerről alkotott elképzelésük megvalósításához is – jegyezte meg Christopher Weis Thomasen.
 
 
Fotó: seasony.io
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.