2021. 06. 16. - 13:45

Mesterséges intelligencia fedi fel az önkárosítás korai jeleit a gyermekeknél

Mesterséges intelligencia fedi fel az önkárosítás korai jeleit a gyermekeknél

Az önkárosítás korai jeleit csaknem egy évtizeddel azelőtt észlelni lehet, hogy azok valóban elkezdődnének a gyermekeknél – állítják a kutatók, akik mesterséges intelligencia segítségét vették igénybe.

Sajnos, nem kevés gyermek önkárosítással igyekszik kontrollálni érzelmeit, a stresszt, bármilyen helyzetet, amit nem tud kezelni. Ennek korai figyelmeztető jelei azonban majdnem egy évtizeddel a kezdetek előtt jelentkezhetnek a gyermekeknél – hívták fel a figyelmet a Cambridge-i Egyetem kutatói.
 
A kutatócsoport két különálló csoportot azonosított: ők azok, akik nagyobb valószínűséggel ártanak maguknak. Az elsőbe azokat sorolták, akik küzdenek érzelmeik kontrollálásával, a másodikba pedig olyan fiatalokat, akik a kortársaiknál sokkal nagyobb hajlandóságot mutatnak a kockáztatásra. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - A gépi tanulásos MRI feltárja a PTSD agyi változásait
 
A tanulmányban részt vevő gyermekek esetében 6-ból 1 számolt be önkárosításról 14 éves koráig. Az önkárosítás az öngyilkosság magasabb kockázatával is összefügg, ezért ezt komolyan kell venni.
 
Az önkárosításra való hajlam időben észlelhető - mesterséges intelligencia segítségével
Az önkárosításra való hajlam időben észlelhető - mesterséges intelligencia segítségével
 
Az eredmények sokat segíthetnek, komoly lehetőséget adhatnak a gyermekek mentális egészségének javítására.
 
„Az ilyen fiatalok jelenlegi támogatásának módja nem kielégítő, a rendszer túlterhelt. Általában megvárja a problémák fokozódását, s utána lép közbe, felmérve, hogy tehet-e valamit - mondta dr. Duncan Astle kutató. – Valójában azonban megelőző, proaktív modellre kellene áttérnünk”.
 
A kutatócsoport mesterséges intelligencia alkalmazását vetette be 11 ezer gyermek adatainak elemzésére - mindannyian az Egyesült Királyságban születtek az ezredforduló környékén.
 
A mesterséges intelligencia az adatokban mintákat keresett, hogy megértse, melyik gyermek hajlamosabb önsértésre és mi növeli a kockázatot.
 
Az eredményeket a Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry folyóiratban tették közzé.
 
Az első gyermekcsoportnak már komolyabb múltja volt a mentális egészségi problémák terén: jellemző volt rájuk az érzelmek kontrollálásának nehézsége, a kockázatot pedig csak fokozta, ha zaklatásnak voltak kitéve és mentális egészségi problémákkal küzdöttek a szüleik. Olvasd el: Mánia vagy depresszió? A mesterséges intelligencia megmondja
 
Ha az érzelmi szabályozás nehézségei már 5 éves korban fennálltak, 30-50 százalékkal volt magasabb az önkárosítás esélye tinédzserként.
 
„A második, jóval nagyobb gyermekcsoport sokkal meglepőbb eredményt hozott. Nem mutatják ugyanis azokat a szokásos tulajdonságokat, amelyek az önkárosítókra jellemzők lennének - mondta Stepheni Uh kutató. – Az önkárosításra való hajlam a fokozott kockázatvállaló magatartással és a támogató baráti társaság hiányával volt összefüggésbe hozható.”
 
A rossz alvás és az alacsony önértékelés mindkét csoportban növelte az önkárosítás rizikóját.
 
A kutatók szerint a felfedezések azt mutatják, van lehetőség a beavatkozásra és a gyermekek önkárosító magatartásának mérsékelésére.
 
Programokat javasolnak a fiatalok önértékelésének növelésére, az iskolákban zaklatásellenes intézkedések megtételére. Az alvás minőségének javítására vonatkozó tanácsok szintén csökkenthetik az önkárosítást a gyermekek későbbi élete során.
 
A fenti tanulmány egyébként egy nagyobb projekt része is, melynek célja a mentális egészségügyi rendellenességek eredetének megértése, valamint új módszerek felfedezése azok megelőzésére.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.