2022. 12. 22. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Féreg lesz a robot, ha a hőmérséklet változik

Mesterséges intelligencia - Féreg lesz a robot, ha a hőmérséklet változik

Meghökkentő előrelépést értek el a kutatók a puha robotok fejlesztése terén. A „gélrobotok” célja, hogy akár az emberi testben is szállíthassanak gyógyszert.

Új robotot alkottak a kutatók, amely képes a hőmérsékletváltozás hatására féregszerűvé válni. Csupán az utóbbi és az okos tervezés mozgatja – ami némi intelligenciával turbózza fel a puha robotikát.
 
A találmányt az araszoló lárva ihlette – lényegében zselatinos robot.
 
„Nagyon leegyszerűsítettnek tűnik, de olyan robotról van szó, amely képes elemek, vezetékek, azaz bármilyen külső tápegység nélkül mozogni – csak a gél duzzadására és zsugorodására van szükség – magyarázta David Gracias, a Johns Hopkins Egyetem kémiai és biomolekuláris mérnök professzora. - Tanulmányunk bemutatja, hogyan finomhangolhatja a morfológiát a gélek alakjának, méreteinek és mintázatának manipulálása, hogy egyfajta intelligenciát teremtsen a mozgáshoz.” Olvasd el: Félünk az injekciótól? Segít egy puha robot
 
Féreg lesz a robot, ha a hőmérséklet változik - Fotó: Johns Hopkins Egyetem
Féreg lesz a robot, ha a hőmérséklet változik - Fotó: Johns Hopkins Egyetem
 
A robotok szinte kizárólag kemény anyagokból, például fémekből és műanyagokból készülnek, ami alapvetően megakadályozza, hogy az emberi orvosbiológiai fejlesztésekhez ideális típusokat hozzanak létre. Olvasd el: Nagy áttörés az élet utánzása a puha robotika felé
 
A gumimaci érzetű, vízbázisú gélek azonban az egyik legígéretesebb anyagnak tűnnek a puha robotika területén.
 
Kutatók már korábban bebizonyították, hogy a hőmérséklet hatására megduzzadó vagy zsugorodó gélekből intelligens szerkezeteket lehet létrehozni. A Johns Hopkins csapata itt mutatta be először, hogyan lehet stratégiailag manipulálni a gélek duzzadását és zsugorodását, hogy sík felületeken előre és hátra mozgassák a robotokat, vagy hogy azok hullámzó, hullámszerű mozgással kúszhassanak bizonyos irányba.
 
A gélbotokat, amelyeket ehhez a találmányhoz 3D-nyomtatással készítettek el, könnyű lenne tömegesen gyártani.
 
David Gracias számos gyakorlati jövőbeli alkalmazásról is beszélt, beleértve azt, hogy ezek a robotok emberi test felületein mozoghassanak, célzott gyógyszerek szállítása érdekében. Lehetnének belőlük tengeri robotok is, amelyek az óceán felszínén járőröznek és figyelnek – mondta.
 
A professzor abban bízik, meg tudják tanítani a gélbotokat, hogy az emberi biomarkerek és biokémiai anyagok változásaira reagálva kússzanak. Terveik közt szerepel az is, hogy teszteljenek más férgek és tengeri organizmusok ihlette formákat is, kamerákat és érzékelőket építve a testükbe.
 
A szakemberek találmányuk leírását a Science Robotics szaklapban jelentették meg.
 
 
Fotó: Johns Hopkins Egyetem
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.