2023. 08. 03. - 09:45

Mesterséges intelligencia – Főiskolai hallgatóhoz hasonlóan okosodhat a GPT-3

Mesterséges intelligencia – Főiskolai hallgatóhoz hasonlóan okosodhat a GPT-3

Pszichológusok beszámolói szerint a GPT-3 mesterséges intelligencia hasonlóan okoskodhat, mint egy főiskolai hallgató.

Vajon képes-e utánozni a technológia az emberi gondolkodást, vagy egy alapvetően új kognitív folyamatot használ? Ez a kérdés foglalkoztatja a szakembereket, miután kiderült: pszichológusok szerint a GPT-3 mesterséges intelligencia éppúgy okosodhat, mint egy főiskolás diák.
 
Az emberek könnyedén oldanak meg új problémákat különösebb képzés vagy gyakorlat nélkül, ha ismerős problémákkal vetik össze a dolgot - kiterjesztik a megoldást az új problémára. Ezt a folyamatot, az ún. analógiás érvelést egyedülálló emberi képességnek tekintik.
 
Lehetséges azonban, hogy erre a számítógép is képes?
 
A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) pszichológusai által végzett kutatások azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia GPT-3 nyelvi modellje megdöbbentően jól, a főiskolai hallgatókkal azonos módon teljesít, amikor arra kérik, oldja meg azokat a fajta érvelési problémákat, amelyek jellemzően az intelligenciateszteken és a szabványosított teszteken, például a SAT-on jelennek meg.
 
A tanulmányról a Nature Human Behaviour folyóiratban számoltak be a szakemberek. Olvasd el: 
 
Mesterséges intelligencia – Főiskolai hallgatóhoz hasonlóan okosodhat a GPT-3
Mesterséges intelligencia – Főiskolai hallgatóhoz hasonlóan okosodhat a GPT-3
 
A cikk szerzői szerint a tanulmány felveti a kérdést: vajon a GPT-3 utánozza-e az emberi gondolkodást a hatalmas nyelvi képzési adatkészlet melléktermékeként, vagy egy alapvetően újfajta kognitív folyamatot alkalmaz?
 
Anélkül, hogy hozzáférnének a GPT-3 belső működéséhez – amelyet az OpenAI, az azt létrehozó cég őriz – az UCLA tudósai nem tudják biztosan megmondani, hogyan működnek a gondolkodási képességei.
 
Mint írják, bár a GPT-3 a vártnál sokkal jobban teljesít bizonyos érvelési feladatokban, más esetekben a népszerű mesterséges intelligencia eszköz még mindig látványosan kudarcot vall. Olvasd el: 
 
„Bármilyen lenyűgözőek is az eredményeink, fontos hangsúlyozni, hogy ennek a rendszernek komoly korlátai vannak - mondta Taylor Webb, a UCLA pszichológiai posztdoktori kutatója és a tanulmány első szerzője. – Képes analógiai érvelésre, de nem tud az emberek számára nagyon könnyű dolgokat véghezvinni, például eszközöket alkalmazni egy fizikai feladat megoldására. Amikor ilyen jellegű problémákat adtunk neki feladataként – amelyek közül néhányat a gyerekek is gyorsan megoldanak –, az általa javasolt dolgok értelmetlenek voltak.”
 
Webb és kollégái a GPT-3 képességét tesztelték egy sor feladat megoldásánál a Raven's Progressive Matrices néven ismert teszt alapján - ez arra kéri az alanyt, hogy jósolja meg a következő képet az alakzatok bonyolult elrendezésében.
 
Annak érdekében, hogy a GPT-3, úgymond, „láthassa” az alakzatokat, Webb a képeket szövegformátumra konvertálta, amelyet a GPT-3 fel tud dolgozni. Ez a megközelítés azt is garantálta, hogy a mesterséges intelligencia korábban soha nem találkozott a kérdésekkel.
 
A kutatók 40 egyetemi hallgatót is felkértek ugyanezen problémák megoldására.
 
„Meglepő módon a GPT-3 nemcsak olyan jól teljesített, mint az emberek, hanem hasonló hibákat is követett el” jegyezte meg Hongjing Lu, a UCLA pszichológia professzora, a tanulmány vezető szerzője.
 
A GPT-3 a problémák 80 százalékát oldotta meg helyesen – amivel jóval meghaladta az emberi alanyok átlagos, valamivel 60 százalék alatti pontszámát, azonban jóval a legmagasabb emberi pontszámok tartományán belül.
 
A kutatók ezt követően arra is megkérték a GPT-3-at, oldjon meg egy sor, az interneten soha közzé nem tett SAT-analógiát – vagyis, nem volt valószínű, hogy a kérdések a GPT-3 képzési adatainak részét képezték volna.
 
A feladat során ki kell választani szópárokat, amelyeknek azonos típusú kapcsolatai vannak.
 
Összehasonlították a GPT-3 pontszámait a főiskolások SAT-pontszámainak eredményeivel, s kiderült, hogy a mesterséges intelligenciáé jobb lett, mint az emberek átlagos pontszáma.
 
A kutatók ezután arra kérték a GPT-3-at és az önkéntes hallgatókat, hogy oldjanak meg analógiákat novellák alapján – arra késztetve őket, hogy olvassanak el egy részt, majd azonosítsanak egy másik történetet, amely ugyanazt a jelentést hordozza.
 
Itt azonban a technológia kevésbé volt jó, mint a diákok - bár a kutatók szerint azt is érdemes megjegyezni, hogy a GPT-4 – mely az OpenAI technológia legújabb iterációja - jobban teljesített, mint a GPT-3.
 
Olvasd el ezt is: 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.