2020. 03. 30. - 09:45

Mesterséges intelligencia gyors és olcsó koronavírus-tesztelésre

Mesterséges intelligencia gyors és olcsó koronavírus-tesztelésre

Tudósok a mesterséges intelligenciát alkalmaznák a koronavírus gyorsabb és kevésbé költséges szűrésére.

A koronavírus vagy COVID-19 járvány, valamint az általa okozott kár alighanem a legrosszabb, ami a 2020-as esztendőt jellemzi.
 
Noha a betegség Ázsiában ütötte fel a fejét, Európa és Észak-Amerika is bőven érintett, s a világ egyéb vidékei is súlyos helyzettel néznek szembe. Ami még rosszabb: kevés a teszt, amely kimutatja a betegséget.
 
A Waterloo-i Egyetem kutatói most új ötlettel álltak elő: mesterséges intelligencia (MI) alapú röntgen sokat segíthetne a koronavírus megállapításában.
 
Jelenleg a COVID-19 diagnózisai nagy részét a polimeráz láncreakció (PCR) tamponteszttel igazolják. Mivel a koronavírus világjárvány új és gyorsan is terjed, számos területen hiány van a tesztekből, ráadásul azok meglehetősen lassúak és nem adnak meg minden adatot a vírus szervezetben történő terjedéséről.
 
A röntgent a tüdőben zajló folyamatok meghatározására használják, vajon lehet-e azonban egy egyszerű röntgen a COVID-19 diagnosztikai eszköze is?
 
Gyorsabban és olcsóbban diagnosztizálná a koronavírust a mesterséges intelligencia?
Gyorsabban és olcsóbban diagnosztizálná a koronavírust a mesterséges intelligencia?
 
A Waterloo-i Egyetem tudósai most olyan mesterséges intelligencia-szoftvert alkottak meg, amely képes jobban felismerni a fertőzéseket mellkasröntgen segítségével.
 
A technológia nem helyettesítheti a tamponteszteket, de kiegészítheti azokat. A tudósok nyilvános források felhasználásával közel 3000 betegből származó, csaknem 6000 mellkasi radiográfiai adatkészletet használtak a szűrőeszköz kifejlesztése érdekében.
 
A mesterséges intelligencia áttekinti a röntgenfelvételeket, rendellenességeket keresve, melyek összhangban állnak koronavírusos betegeknél tapasztaltakkal. Ha ezt más tünetekkel összefüggésben elemezik, az orvosok igen pontos diagnózist alkothatnak.
 
„Reméljük, hogy a COVID-Net nevű eszközt klinikai orvosok, kutatók és adatkutatók használni fogják: ideális esetben az eszköz lehetővé teszi számunkra, hogy felgyorsítsuk a hatékony, radiográfián alapuló COVID-19 szűrőmegoldások globális alkalmazását és fejlesztését, s kezeljük azokat, akiknek a leginkább szükségük van rá” - mondta el Alexander Wong, a szoftver egyik alkotója.
 
A kutatók jelenleg magyarázó eszközön dolgoznak, amely megmutatja, miként jut eredményre a mesterséges intelligencia-technológia. Természetesen jelenleg még nem kész széleskörű használatra a klinikai területen.
 
Nyílt forráskódú természete azonban arra invitálja a tudósokat és orvosokat – a világ minden tájáról -, hogy segítsenek és bővítsék a rendszert.
 
Gyógyászati területen ma már egyre szélesebb körben alkalmazzák a mesterséges intelligenciát. Az ilyen típusú rendszerek viszonylag gyorsan képesek hatalmas adatbázisok áttekintésére, összehasonlítva a különböző esetek különböző képeit.
 
Noha az MI sem fogja rövid időn belül diagnosztizálni a COVID-19-et, segíthet további adatok szolgáltatása terén, melyek befolyásolhatják a kezelésre vonatkozó döntéseket.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.