2020. 04. 20. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Gyorsíthatja a robotok munkaátvételét a koronavírus?

Mesterséges intelligencia - Gyorsíthatja a robotok munkaátvételét a koronavírus?

Ahogyan a koronavírus-járvány egyre nagyobb méreteket ölt, aktuálisabbá válik a kérdés, helyettesíthetik-e a robotok az embereket a munkájukban? Elemzők szerint a vírushelyzet felgyorsítja a folyamatot.

A koronavírus-járvány terjedésével az emberek az utóbbi időben kissé megfeledkeztek egy fontos tényezőről: a robotok egyre tökéletesebb mivoltáról.
 
Elemzők szerint a gépek ma már számos embert tudnak helyettesíteni a munkahelyen, a koronavírus-helyzet pedig mindezt felgyorsította.
 
„Sokan állítják, hogy nem szívesen bocsátkoznak interakcióba robottal, ám a koronavírus-járvány ezt megváltoztatta – mondta Martin Ford futurista, aki már korábban írt arról, hogyan fognak a robotok integrálódni a gazdaságba az elkövetkező évtizedben. – A koronavírus megváltoztatja a fogyasztói preferenciákat, s valóban új lehetőségeket nyit meg az automatizálás számára.”
 
Kis és nagy vállalkozások egyaránt bővítik a robotok használatát az előírt, emberek közti távolságtartás fokozása érdekében és azért, hogy csökkentsék a fizikailag is munkahelyen tartózkodó alkalmazottak számát.
 
Robot takarító az amerikai Mayo Klinikán
Robot takarító az amerikai Mayo Klinikán
 
Robotokat fognak használni olyan feladatok végrehajtására is, amelyeket a dolgozók nem tudnak otthonról elvégezni.
 
Amerika legnagyobb kiskereskedője, a Walmart már most robotokat alkalmaz a padló tisztítására. A gépeket Dél-Koreában alkalmazták hőmérséklet-mérésre és kéztisztítószer elosztására is. 
 
Mivel az egészségügyi szakértők figyelmeztetése szerint 2021-ig szükség lehet bizonyos társadalmi távolságtartási intézkedések bevezetésére, a robot-munkások iránt egyre nagyobb igény merülhet fel.
 
Robotok a takarítás terén
 
Nem kérdés, napjainkban a tisztító- és fertőtlenítőszereket gyártó cégek a kereslet növekedését tapasztalják.
 
Az UVD Robots nevű dániai vállalat, mely UV-fénnyel fertőtlenítő gépeket készít, robotok százait szállította kínai és európai kórházakba a koronavírus-járvány miatt.
 
Egyre több élelmiszerbolt és étterem, amely végez kiszállítást, ugyanilyen gépeket használ. Szakértők szerint egyre több vállalkozás újranyitásakor számíthatunk e technológiák további alkalmazására.
 
Az irodaházakban és az iskolákban robotok takaríthatnak.
 
„Az ügyfelek jobban törődnek saját biztonságukkal, valamint a munkavállalók biztonságával és egészségével” – hangsúlyozta Blake Morgan, A jövő fogyasztója című könyv szerzője. Hozzátette: a további automatizálás mindenkit egészségesebben tart – a fogyasztók meg fogják jutalmazni azokat a cégeket, akik ezen az úton haladnak.
 
Természetesen vannak korlátok. Morgan asszony rámutat arra, hogy noha az élelmiszerboltokban az automatikus pénztárak csökkentik az emberi interakciókat, sok rendszer nem működik jól, vagy könnyen megszakad, ezért az ügyfelek elkerülik őket és inkább ember által működtetett pénztárat keresnek.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.