2021. 06. 03. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Hegesztőket helyettesíthetnek a robotok?

Mesterséges intelligencia - Hegesztőket helyettesíthetnek a robotok?

Számos iparágban alkalmaznak már most is automatizált hegesztési megoldásokat - növeli a pontosságot, a biztonságot és a hatékonyságot. Átvehetik a robotok a hegesztők helyét?

Az automatizált hegesztési megoldásokat már napjainkban több iparág használja - leggyakrabban az autóiparban jellemző, melyben az ún. ívhegesztést már az 1960-as évek óta automatizálták. Megbízható gyártási módszernek tartják, amely növeli a pontosságot, a biztonságot és a hatékonyságot.
 
Valójában, az automatizált hegesztési megoldásokat mindig azért fejlesztették, hogy hosszú távon csökkentsék a költségeket, fokozzák a megbízhatóságot és növeljék a termelékenységet.
 
Most ugyanez az elsődleges hajtóerő abban, hogy a hegesztőiparban tapasztalható szakképzettség-hiány kezelésére robotokat alkalmazzanak. Egyre több tapasztalt hegesztő vonul nyugdíjba, s nincs elegendő, tanult hegesztő, akikre lecserélhetnék őket. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Robotok válogathatják a zöldséget és a gyümölcsöt?
 
A tapasztalt szakemberek a robot hegesztővel együtt dolgozhatnak
A tapasztalt szakemberek a robot hegesztővel együtt dolgozhatnak
 
Az amerikai becslések szerint 2024-ig csaknem 400 ezres hiány lesz a hegesztőgép-kezelőkből. A helyzet kezelésére a robotikus hegesztés mutatkozik az egyik megoldásnak.
 
Az olyan hegesztőgépeket, mint például a Cobot, szakértő hegesztő teszteli, vagyis a gép pontosan ugyanazon az ellenőrzésen megy keresztül, mint egy ember, aki tanúsítványt szeretne kapni.
 
Egyes vállalatok megengedhetnek majd maguknak megvásárolt hegesztőrobotokat, míg mások bérelhetik azokat - kevesebb járulékos költség vagy kockázat járhat velük.
 
Mit jelent mindez a hegesztőkre nézve?
 
Mindez nem jelenti azt, hogy az emberi munkaerőtől megválnak - az automatizált hegesztési folyamatok ugyanis lehetővé teszik, hogy robotok és személyek egymás mellett dolgozzanak és ezzel jobban megfeleljenek a vállalkozások követelményeinek. Olvasd el: Gyárak, ahol a mesterséges intelligencia az úr
 
A munkaerő-hiány miatt egyre több cégnek kell feladnia üzletét – magyarázta John Ward, a Kings of Welding cég munkatársa. Hozzátette, hogy a hegesztési automatizálás nem a személyzet robotokra cserélését jelenti, sokkal inkább döntő lépés az ipar igényeinek kielégítésére.
 
A több hegesztőt igényelő, nagyobb gyártási vagy építőipari munkákhoz manapság néha heteket vagy hónapokat kell várni – csak így juthatnak nagyobb létszámú, szakértő hegesztőcsoporthoz.
 
Robotsegítséggel a vállalatok képesek lesznek hatékonyabban elosztani erőforrásaikat a legjobb eredmény elérése érdekében.
 
A tapasztalt hegesztők a nagyobb kihívást jelentő és nagyobb értékű hegesztéseket végezhetik, míg a robotok az alapvető munkákat, amelyek nem igényelnek sok programozást.
 
A professzionális hegesztők általában rugalmasabbak az alkalmazkodás terén, mint egy gép - különböző környezetekhez is gyorsan adaptálódnak, míg a robotok meghatározott paramétereken érnek el megbízható eredményeket.
 
Az előrejelzések szerint egyébként a robot-hegesztőipar növekedése 8,7 százalékos lehet 2019-től 2026-ig.
 
Becslések alapján az emelkedés leginkább az autóiparban és a közlekedési ágazatban mutatkozik majd meg, a feltörekvő gazdaságokban a járműgyártás iránti megnövekedett kereslet és az elektromos járművek lesznek a fő hajtóerők.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.