2021. 04. 29. - 09:30

Mesterséges intelligencia - Nemsokára robotok válogathatják a zöldséget és gyümölcsöt?

Mesterséges intelligencia - Nemsokára robotok válogathatják a zöldséget és gyümölcsöt?

A gyümölcsök értékelésétől és válogatásától kezdve a zöldségcsomagok összeállításáig robotok végezhetik hamarosan ezt az ismétlődő és unalmas munkát a termelői szektorban.

Mára nem újdonság, hogy a robotok egyre több ismétlődő és az emberek számára meglehetősen egyhangú munkát vehetnek át a közeljövőben.
 
Ilyen feladat lehet a zöldségek és gyümölcsök értékelése, válogatása, egészen a teljes zöldségcsomagok összeállításáig, melyre most a Wageningen AgroFood Robotics vállalat tanítja intelligens robotjait. Olvasd el: Learatja a babérokat a málnaszedő robot
 
A robotok az emberektől tanulnak - a cél az, hogy lehetőleg többféle feladatot lehessen rájuk bízni. A Wageningen Egyetem és Kutatóintézet szerint ez jelentős mértékben költséghatékonnyá teheti a zöldség- és gyümölcsfeldolgozást, ráadásul növeli is a friss termékek hozzáadott értékét. Olvasd el: Levegőből számolja az epret a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia - A robotok figyelik, hogyan dolgoznak az emberek és tanulnak belőle
Mesterséges intelligencia - A robotok figyelik, hogyan dolgoznak az emberek és tanulnak belőle
 
A tervek szerint az első bemutató alkalmazás 2021 nyarára készül el.
 
A friss gyümölcs és zöldség válogatását, osztályozását és csomagok összeállítását nagyon régóta manuálisan végzik az emberek. A robotikai megoldás rengeteg időt és pénzt takarítana meg a cégeknek.
 
Ráadásul egy különösen unalmas és ismétlődő feladatot vennének át az emberektől – mondta el Aneesh Chauhan, a Wageningen Food & Biobased Research számítógépes látás és robotika csoportjának vezetője, egyben az Agro Food Robotics csapatának tagja. 
 
Hozzátette: még hatékonyabb a munkavégzés, ha egy robot többféle feladat elvégzésére képes. 
 
A fentieket szem előtt tartva a Wageningen Agro Food Robotics 2019-ben indította el az Autonóm Robotok az Agrifood Feldolgozásban nevű, 4 éves projektet. Ennek egyik célja többféle feladatot ellátó intelligens robotok létrehozása, kezdve azzal, hogy képesek megoldani a gyümölcsök és zöldségek szedését, válogatását, de ugyanazon fajta példányait méret és alak alapján is szét tudják választani.
 
Ezek a robotok lényegesen javíthatják a munka költség és haszon arányát. Egy narancsszedésre beállított modell például könnyen váltható át eperszedésre is, s kiválogathatja az édesebb darabokat – melyeket a gyártó ezután prémium áron értékesíthet. Olvasd el: 11 másodperc a japán gyümölcsszedő robot rekordja
 
A vevőknek ráadásul garanciát adhatnak arra, hogy termékeket nem érinti emberi kéz - mely egyértelmű előnyt jelent egy világjárvány idején.
 
A Wageningen robotjai kamerákkal vannak felszerelve, s nyomon követik az emberek szakértő mozgását, zöldség- és gyümölcs feldolgozását – ebből tanulnak. A beépített számítógépes látás és a mély tanulási technológia lehetővé teszi számukra, hogy az információkat elraktározzák és új feladatokat sajátítsanak el, melyeket az emberektől lestek el.
 
A kutatók mostanra több szituációban sikeresen alkalmazták a robotokat - különböző méretű mandarinokat szedtek és válogattak, különválasztották az érett és az éretlen banánt, az ép és a sérült uborkát, valamint különválasztották a különböző típusú gyümölcsöket az asztalon.
 
A következő lépés a robotok tesztelése lesz egy pilot, azaz egy kísérleti gyárban. A kutatók még okosabbá szeretnék tenni őket, fejlettebb szenzorokkal látnák el ahhoz, hogy a gyümölcsök-zöldségek édességét, szilárdságát vagy éppen lédússágát is megállapítsák.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.