2023. 01. 17. - 09:00

Mesterséges intelligencia – Hulladékcápa az új szemétgyűjtő robot

Mesterséges intelligencia – Hulladékcápa az új szemétgyűjtő robot

Egy új szemétgyűjtő robot is sikert aratott a technológiai tárlaton – a Waste Shark egy műanyag „hulladékcápa”, amely édes és sós vizeket takarít.

Több mikroműanyag- és szemétbegyűjtő robotikai találmány született már az elmúlt években – a legújabb most meg is jelent a CES 2023 technológiai kiállításon Las Vegasban.
 
A január eleji rendezvény Eureka Park innovációs területén mutatkozott be a holland Waste Shark, avagy „hulladékcápa”, egy autonóm tengeri jármű, a RanMarine alkotása.
 
Arra tervezték, hogy a vízen közlekedve műanyagokat, a biohulladékot és egyéb törmeléket távolítson el annak felszínéről. Olvasd el: Mikroműanyag-azonosító robotot épített egy tinédzser
 
Mesterséges intelligencia – Hulladékcápa az új szemétgyűjtő robot - Fotó: ranmarine.io
Mesterséges intelligencia – Hulladékcápa az új szemétgyűjtő robot - Fotó: ranmarine.io
 
A robot teljesen önálló, de alap kialakítását nagyobb „testvérétől”, a Tender Shark-tól vették át, amelyet ember vezet.
 
A Waste Shark elsődlegesen édes vagy sós vízen végez műveleteket, tisztítva azokat. A parkok, golfpályák és vidámparkok is lehetséges felhasználási területei azonban. Olvasd el: Mesterséges intelligencia vadássza a tengerbe esett műanyagokat
 
Amikor a törmelék eltávolítása szükségessé válik a tárolóból, a robotnak vissza kell térnie a dokkhoz vagy a partvonalhoz. A szemeteskosár egyszerűen kicsúszik a jármű elejéből és a robot kiüríti azt.
 
A robot figyeli a haladási sebességét és önállóan meg tudja állapítani, tele van-e a szemétkosár, amennyiben a jármű előrehaladása mérhető ellenállást mutat.
 
A hulladékcápát kis mérete miatt egyelőre csak zárt kikötők területén ajánlatos használni.
 
 
Fotó: ranmarine.io
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.