2022. 06. 18. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Mikroműanyag-azonosító robotot épített egy tinédzser

Mesterséges intelligencia - Mikroműanyag-azonosító robotot épített egy tinédzser

Meghökkentő: robotot hozott létre egy 16 éves lány, amely képes észlelni a mikroműanyagokat az óceánjainkban.

Napjainkban nem egy történetet lehet hallani arról, hogy középiskolások találnak fel hasznos eszközöket.
 
Anna Du amerikai diáklány mindössze 12 éves volt, amikor észrevett egy problémát. Miközben a Massachusetts állambeli Andover helyi strandjain sétált, elkezdte összeszedni az ott hagyott műanyag zacskókat és palackokat.
 
Feltűnt neki azonban, hogy az apró műanyagdarabok – vagy mikroműanyagok – nagy számban vannak jelen és ezeket nem lehet felszedni. Már ekkor elhatározta, hogy segít megoldani ezt a gondot.
 
Miután tesztelt néhány prototípust házuk hátsó udvarán, feltalált egy távvezérelt járművet (ROV), amely infravörös kamerával érzékeli a mikroműanyagokat az óceán fenekén. Anna nemrégiben olyan szimulációs modellt is készített, amely mesterséges intelligenciát használ, hogy megjósolja, hol találhatók meg a mikroműanyagok. Olvasd el: Megmondja a mesterséges intelligencia az óceánban levő műanyagszemét útját
 
Mesterséges intelligencia segít megjósolni, hol találhatóak meg a mikroműanyagok
Mesterséges intelligencia segít megjósolni, hol találhatóak meg a mikroműanyagok
 
Anna Du robottalálmánya az Egyesült Államok legjobb tudományos vásárairól hozott el díjat. A diáklány mára országosan elismert szószóló lett, hogy az emberek figyelmét felhívják a mikroműanyagokra és a környezetszennyezés megelőzésére.
 
„Amikor elkezdtem tudományos vásárokat szervezni, nem is sejtettem, hogy egy fiatal lány sok pénz nélkül, csupán egy kis haladó mérnöki tudással megváltoztathatja a világot. Rájöttem, nagyon szeretek egy nálam sokkal nagyobb problémán dolgozni” – mondta Anna Du.
 
A mesterséges intelligencia működtette robotja mellett a fiatal feltaláló létrehozott egy, Deep Plastics Initiative (DPI) elnevezésű kampányt, hogy másokat is oktathasson a tengeri környezet műanyagszennyezésének megelőzésére és a megtisztításra. Olvasd el: Műanyag hulladékokat alakítanak robotlényekké
 
A fiatal lány Mikroműanyagok és én (Microplastics & Me) címmel könyvet adott ki, ami a saját történetét mutatja be arról, hogyan jutott el a környezetvédelemtől a díjnyertes megoldások tervezéséig.
 
A kötet elsősorban a vele egykorúaknak szól, felhívja a figyelmet a mikroműanyag-szennyezés veszélyére és arra buzdítja olvasóit, hogy törődjenek a környezettel.
 
Végigvezeti őket a tervezés, a feltalálás frusztráló, ám mégis kifizetődő folyamatán.
 
A könyv kiadója bízik benne, hogy ösztönzi majd a fiatal diákokat a STEM tantárgyak (science, technology, engineering, mathematics – azaz természettudományos, informatikai, mérnöki és matematikai) megismerésére, inspirálja a feltalálók és mérnökök új generációját.
 
Az csak ráadás, hogy a lány több mint 7 ezer dollárt is összegyűjtött, hogy a könyvet ingyenesen terjeszthesse gyerekeknek és könyvtáraknak a rászoruló közösségekben.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.