2020. 04. 30. - 09:45

Mesterséges intelligencia: jöhetnek az önjáró építőgépek

Mesterséges intelligencia: jöhetnek az önjáró építőgépek

Az önjáró járművek globális piaca várhatóan az 1 millió dollárt is eléri 2020-ban - Az építőiparban is bevetik a robotikát és a mesterséges intelligenciát a hatékonyság érdekében.

Napjainkban az önjáró járművek piaca várhatóan egyre nagyobb hasznot hoz. Szakemberek várakozásai szerint elérheti idén az 1 millió dollárt. Az Allied Research Market szerint a várható növekedési ütem 2025-re 1,25 millió dollárra tehető.
 
Már nem újdonság, hogy léteznek sofőr nélküli buszok, melyeket kiállítási területeken, logisztikában és áruk szállításakor is alkalmaznak már.
 
Az építőiparba is beintegrálják azonban a robotikát és a mesterséges intelligencia-technológiát a helyszíni berendezések fejlesztése során, hogy hatékonyabbak legyenek, amennyiben építkezéseken használják őket.
 
A mesterséges intelligencia segítségével a közeljövőben önjárók lehetnek az építőgépek
A mesterséges intelligencia segítségével a közeljövőben önjárók lehetnek az építőgépek
 
Önműködő kotrógépek
 
A beépített robotika nem gyárt építőipari berendezéseket, sokkal inkább irányítórendszerekre, nehéz gépekre - például kotrógépekre - koncentrál. Az ásatásokhoz használtakat minőségi csúszósínekkel szükséges felszerelni ahhoz, hogy nagy mennyiségű tapadást lehessen elérni a földön.
 
Ahhoz, hogy a Built Robotics gépeit automatizálják, a vállalat olyan szoftvert telepített, mely a berendezésre szerelt számos érzékelőn keresztül gyűjtött adat alapján aktiválja a berendezést. A program ezután ennek megfelelően működteti a gépet.
 
Az önálló építő-felszerelések, melyeket a Built Robotics automatizált, ún. geo-kerítéssel is rendelkeznek: a programot azért tervezték, hogy megelőzzék a kotrógép építkezési területen történő túljutását.
 
A gép önmagában fel van szerelve LiDAR rendszerrel és kamerákkal, amelyek meg tudják különböztetni egymástól az akadályokat és az embereket, s tájékoztatják a rendszert: mozduljon másfelé és kerülje az ütközéseket, baleseteket.
 
Igazán hasznos tulajdonság ez az önjáró gépek terén, mivel csökkenti az építkezés veszélyeit, biztonságosabbá téve azt.
 
Autonóm vezérlőrendszer
 
Egy kis, pennsylvaniai technológiai vállalat autonóm vezérlőrendszert hozott létre, melyben a hagyományos építőipari berendezések irányítják az önvezető felszereléseket.
 
A gépet kezelő vezeti, amely érzékelőkkel van felszerelve, s ezeket a flotta többi része is leolvassa – az utasításokat követni fogják az építkezésen.
 
Mindez valóban ígéretesnek tűnik az építőiparban: a kotrók és dózerek vezető gépet követve dolgozhatnak a munkaterületen – különösen, ha unalmas, ismétlődő munkát kell végezniük.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.