2022. 03. 11. - 08:18

Mesterséges intelligencia - kiszagolja a Parkinson-kórt az e-orr

Mesterséges intelligencia - kiszagolja a Parkinson-kórt az e-orr
Az utóbbi években a betegségek szaglással történő felismerése egyre nagyobb figyelmet kapott az orvosi kutatások területén. Most egy tudóscsoport olyan "elektronikus orrot" fejlesztett ki, amely már jóval a megfigyelhető tünetek megjelenése előtt képes felismerni a Parkinson-kórt.

A Parkinson-kór egy igen komoly betegség: évente körülbelül 60.000 amerikainál diagnosztizálják, míg világszerte több mint 10 millió ember szenved tőle. Előfordulása az életkor előrehaladtával nő, de a legújabb becslések szerint a Parkinson-kórosok négy százalékánál 50 éves koruk előtt alakul ki.

A Parkinson-kóros betegeknél általános tünet, hogy a normálisnál nagyobb mennyiségű faggyút választanak ki, ami a bőr faggyúmirigyei által termelt zsíros váladékot jelenti. Ez a faggyú, amely a bőr és a haj zsírosítását biztosítja, rendellenes mennyiségű illékony szerves vegyületeket is tartalmaz, amelyek különleges szagot kölcsönöznek az anyagnak.

Néhány jelentős kivételtől eltekintve ezt a szagot az emberi orr nem érzékeli. Ezzel együtt gázkromatográfiás-tömegspektrometriai eljárással elemezhető, viszont ehhez nagyméretű és költséges berendezésekre van szükség, melyek jellemzően csak az erre kijelölt létesítményekben találhatók meg.

A Parkinson-kórosokon segíthet a mesterséges intelligencia
A Parkinson-kórosokon segíthet a mesterséges intelligencia

Annak érdekében, hogy a hétköznapi klinikák is részesülhessenek az ilyen technológia előnyeiből, a kínai Zhejiang Egyetem tudósai kifejlesztettek egy hordozható prototípust, amely a gázkromatográfiás technológiát egy felületi akusztikus hullámok érzékelőjével kombinálja. Ez utóbbi eszközt jellemzően gáznemű vegyületek mérésére használják, annak alapján, hogy azok miként lépnek kölcsönhatásba a hanghullámmal.

A tanulmány részeként a kutatók az "e-orr" segítségével 31 Parkinson-kóros beteg és 32 egészséges önkéntes hátáról vett kenetmintákat elemeztek. A készülék mesterséges intelligencia és gépi tanulási algoritmusok segítségével három szagvegyületet tudott kimutatni, amelyek koncentrációja jelentősen különbözött a két csoport között.

A szakemberek ezután a készülékkel további 24 mintát elemeztek; ezek fele Parkinson-kóros betegektől, míg a másik fele Parkinson-kórban nem szenvedő emberektől származott. Az eszköz 70,8 százalékos pontossággal mutatta ki, hogy mely személyeknél áll fenn a betegség, ez az érték pedig 79,2 százalékra nőtt akkor, amikor az algoritmusok a minták teljes szagprofilját elemezték.

A tudósok most azon dolgoznak, hogy nagyobb számú résztvevőn teszteljék a megoldást, ami szerintük tovább növelheti az e-orr pontosságát.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.