2020. 04. 29. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Kiszállító robot a koronavírus ellen

Mesterséges intelligencia - Kiszállító robot a koronavírus ellen

Egy kaliforniai székhelyű cég kisméretű, kerekeken guruló autonóm robotja jelent meg az utcákon, mely kiszállításokat végez. Technológiával küzdenek a koronavírus ellen.

Technológiai újítással szállt be a koronavírus elleni küzdelembe a Nuro nevű kaliforniai cég. Az Amerikában is súlyos gondokat okozó járvánnyal szemben egy ügyes megoldással élt: kerekeken guruló, önálló kiszállító robotot jelentetett meg.
 
Jelenleg az Egyesült Államokban tapasztalható a legnagyobb halálozási ráta a Covid-19 kapcsán. A hatóságok számos ideiglenes kórházat és kezelési központot létesítettek az ország egész területén.
 
Ezek egyikét a Sleep Train Arena területén rendezték be, mely egy kosárlabda-stadion; egy másikat a San Mateo megyei rendezvényközpontban alakítottak ki.
 
Nuro házhoz szállítja a rendelt árut
Nuro házhoz szállítja a rendelt árut
 
A Nuro arra tanította meg autonóm robotjait, hogy élelmiszert, vizet és egyéb anyagokat szállítson ezekbe a létesítményekbe.
 
Dave Ferguson, a Nuro társalapítója megjegyezte: cégként igyekeznek tenni valamit azért, hogy segítsék „napjaink hőseit” – legyen módjuk biztonságosan végezni munkájukat, s arra tudjanak koncentrálni, amire kell.
 
Hamar rájöttek, hogy az R2 típusú, név nélküli önálló járműveiket felhasználhatják valóban érintkezés nélküli áruszállításhoz. Nincs vezetője, leteszi az árut a kívánt helyen és az illetékesek kimennek érte.
 
A robotok többnyire orvosi eszközöket és élelmet szállítanak, és bár a gépeket mindig ilyen célokra fejlesztették ki, Ferguson szerint soha nem gondolták volna, hogy együttesen reagálniuk kell egy világjárványra.
 
Mint mondta, a Nuro most újragondolja stratégiáját. A koronavírus elleni küzdelmet „tagadhatatlanul óriási és valószínűleg hosszú távú kihívásnak” tartja.
 
Várható volt
 
Ahogyan azt már sokan megjósolták, a Covid-19 járvány valószínűleg nagyobb mértékű automatizációt hoz az emberek mindennapjaiba.
 
Mindeddig a kiszállító robotokat újdonságnak tekintették, kételkedve abban, hogy kereskedelmi szempontból életképesek lehetnek – akadtak, akik bosszantónak is találták őket, mivel helyet foglalnak el a járdán.
 
Nagy hasznát veszik az önálló járműnek
Nagy hasznát veszik az önálló járműnek
 
A világszerte felbukkanó, lesújtó koronavírus-járvány azonban kétségtelenül szükségessé tette az ehhez hasonló járművek használatát. Az emberek otthonaikba szorultak, így az élelmiszerek és egyéb dolgok ilyen módszerrel történő beszerzése a mindennapi élet részévé válhat.
 
A járvány rámutatott arra, milyen eszközök segíthetnek igazán a kialakult helyzetben. Hiába minimalizáljuk ugyanis azoknak a számát, akik kijárnak a boltba, ők ugyanúgy veszélyt jelenthetnek másokra nézve – hiszen még így is túl sok az emberek közötti érintkezés.
 
A robotok azonban valóban érintkezésmentesek. Így – bár a technológiai újításokkal történő kiszállítások nem oldják meg azonnal a krízist -, Ferguson szerint már a kismértékű segítségnyújtás lehetősége is inspirálta a társaságot.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.