2020. 11. 17. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Közel az önjáró kamionok korszaka?

Mesterséges intelligencia - Közel az önjáró kamionok korszaka?

Újabb önjáró teherautók a láthatáron: igazi nagyágyúk fognak össze, hogy létrehozzák az autonóm kamionok legújabb verzióját.

Ha így haladnak a fejlesztések, a nem olyan távoli jövőben valóban megjelenhetnek az utakon az önjáró teherautók.
 
A Daimler Trucks és a Torc Robotics a Luminarral összefogva kezdett újabb autonóm teherautók fejlesztésébe. A Luminar Technologies önálló járműérzékelő és szoftvergyártó cég, mely most stratégiai partneri kapcsolatot létesített autópályákon közlekedő, rendkívüli mértékben automatizált kamionok létrehozására. Olvasd el: Robot kamionok - Van, aki már most elektromossá teszi a szállítást
 
A közös cél a sorozatgyártásban készíthető, maximálisan automatizált teherautó (SAE 4. szint), melyekkel globálisan terjeszkednének.
 
Mesterséges intelligencia - Hamar eljöhet az önjáró kamionok kora
Mesterséges intelligencia - Hamar eljöhet az önjáró kamionok kora
 
A kutatócsapatok szorosan együttműködve dolgoznak azért, hogy az autópályán viszonylag nagy sebességgel haladó Daimler teherautók lidar érzékelését, észlelését és rendszerszintű teljesítményét javítsák. A partnerség megerősítése érdekében a Daimler Trucks kisebbségi részesedést is szerzett a Luminarból.
 
„A Luminar úttörő szerepet játszott abban, hogy az utakra kerüljenek az automatizált járművek - nagy
izgalommal várjuk az együttműködést e technológia továbbvitele érdekében. Ez a cég jövőképesnek bizonyult egyedülálló képességeit és fókuszát tekintve, mely lehetővé teszi a távolsági érzékelést és a nagy sebességű vezetést az autópályán. Közös célunk a maximálisan automatizált teherautók biztonságos elindításának lehetővé tétele, a teherfuvarozási és logisztikai ipar jövőjének alakítása” – mondta el dr. Peter Vaughan Schmidt, a Daimler Trucks autonóm technológiai csoportjának vezetője.
 
Az önjáró teherautók várhatóan drámai javulást eredményeznek majd a logisztika hatékonyságát és biztonságát illetően - kezdetben az autópályák hosszú távú útjaira összpontosítva. Olvasd el: Védekezésképpen a mesterséges intelligencia felé fordul a logisztika
 
A szakemberek úgy vélik, az autonómia e meglehetősen korlátozott alkalmazása lehetővé teszi, hogy a technológia közelebb kerüljön a sorozatgyártáshoz, szemben a városi, önjáró autókkal.
 
Az összefogással minden bizonnyal a kereskedelmi szállítás következő korszakának élére kerülnek a cégek, előtérbe helyezve a többezer milliárdos, globális kamion- és logisztikai ágazatot.
 
A Luminar és a Daimler Trucks közötti partnerség túlmutat a kritikus jelentőségű autóipari és technológiai megoldásokon.
 
A biztonság iránti közös elkötelezettség részeként a vállalatok együttműködnek a biztonsági előírások és az üzemeltetési gyakorlatok kidolgozásában, valamint a közös program eredményeként jövőbeni politikai előrelépéseket és biztonságfejlesztéseket is végrehajtanak.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.