2021. 05. 21. - 08:29

Mesterséges intelligencia lehet a terhes nők egészségének őre

Mesterséges intelligencia lehet a terhes nők egészségének őre
A várandósság időszaka sok egészségügyi veszélyt rejt magában, most viszont már úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligencia is segíthet ezeket megelőzni, mivel ez a technológia a születési rendellenességek, a terhességi cukorbetegség és az esetleges koraszülés diagnosztizálására is lehetőséget nyújthat.

A Sevillai Egyetem kutatói szigorú és részletes elemzést végeztek arról, hogy az elmúlt tizenkét évben hogyan alkalmazták a mesterséges intelligenciát a terhes nőknél. Az elemzés megerősítette, hogy az olyan problémák, mint a veleszületett szívfejlődési rendellenességek, a magzati túlnövekedés, a terhességi cukorbetegség és a koraszülés korábban felismerhetővé válik, ha MI-t használnak. Példának okáért a mesterséges intelligenciát alkalmazó esetekkel kapcsolatos vizsgálatok összefüggést találtak a koraszülések száma és a légszennyezés között az olyan terhes nőknél, akik ennek a hatásnak fokozottan ki voltak téve.

"Egyre nagyobb az érdeklődés a mesterséges intelligencia alkalmazása iránt a szülészetben és a nőgyógyászatban. Az MI ezen alkalmazásai nemcsak a nők terhesség alatti egészségi állapotát tudják nyomon követni, hanem segíthetnek az egészségügyi szolgáltatások általános ellátásának javításában is, különösen a leghátrányosabb helyzetű területeken. Tehát hozzájárulhat mind az egyéni-, mind a közegészségügy javításához" - mondta María del Carmen Romero, a Sevillai Egyetem kutatója.

A terhesség is biztonságosabbá válhat a mesterséges intelligencia által
A terhesség is biztonságosabbá válhat a mesterséges intelligencia által


A projekt rámutat azon tanulmányok szinte teljes hiányára is, amelyekben az érzelmeket a terhességi kockázat-előrejelzési modellek bemeneti paramétereként veszik figyelembe, mivel az elemzett tanulmányok mindössze 1,28%-a tartalmazta ezt a részt. Továbbá nagyon kevés tanulmány foglalkozik a terhes nő mentális egészségével, szám szerint a vizsgált tanulmányok mindössze 5,1%-a, annak ellenére, hogy kimutatták: a nő pszichológiai egészsége összefügg a terhességre jellemző bizonyos betegségek kockázatával. A terhesség egy olyan létfontosságú állapot, amely a változás és az új tanulás szükségességét hozza magával, ami potenciálisan szorongást, félelmet, aggodalmat, sőt depressziót is okozhat a nőkben.

Az affektív számítástechnikán alapuló rendszerek lehetővé tehetik az érzelmi interakciót a terhes nőkkel, és monitorozhatják például az érzelmi változásokat. Sőt, olyan útmutatásokat vagy ajánlásokat is tudnak adni, amelyeket korábban csak az orvosoktól lehetett kapni. Ezáltal a páciens biztonságérzete növekedhet, azaz csökkenhet a szorongás vagy aggodalom, amik bizonyos esetekben akár fizikai problémákhoz is vezethetnek.

"Korábbi tudományos bizonyítékok alátámasztják azt az elképzelést, hogy a terhes nő érzelmi állapota és mentális egészsége befolyásolhatja a terhességi kockázatok előfordulását. A tanulmányunk rávilágít arra, hogy az affektív számítástechnika egy nagyon érdekes multidiszciplináris kutatási résszel rendelkezik a terhes nők egészségének és jóllétének területén" - tette hozzá María del Carmen Romero.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.