2020. 01. 07. - 09:50

Mesterséges intelligencia: megjött az orosz önjáró autó

Mesterséges intelligencia: megjött az orosz önjáró autó

A sofőr nélküli autók nem hiányozhatnak a Las Vegas-i elektronikai kiállításról – ám eddig általában álló állapotban mutatták be őket. Nem így az oroszok.

A legújabb elektronikai újítások között minden alkalommal szerepelnek a vezető nélküli, vagyis mesterségesen intelligens önjáró autók.
 
Ezúttal a Yandex nevű orosz technológiai óriás is megjelent Las Vegasban, mégpedig egy Toyota Prius újragondolt változatával, amely szenzorokkal és egy hatalmas számítógéppel van felszerelve.
 
Tény, ha egy önjáró autó megbukik a teszten, ahogyan azt a Tesla és az Uber is tanusíthatja, az eredmények katasztrofálisak lehetnek.
 
Mesterséges intelligencia: jól szerepelt a teszten az önjáró orosz autó
Mesterséges intelligencia: jól szerepelt a teszten az önjáró orosz autó
 
A Yandex sofőr nélküli kocsijában a bemutatón ült egy mérnök, minden eshetőségre felkészülve, akinek egy komikusan nagy piros gomb volt a keze ügyében – amely feltehetően valami drámai dologra képes, ha használni szükséges.
 
A vezető nélküli tesztút 20 perces volt, az önjáró 70 kilométer per óra sebességgel haladt. Sok sávváltással, az autó emberi beavatkozás nélkül jutott át forgalmas csomópontokon, s vészhelyzetben is jól reagált.
 
A Yandex vállalatot az „orosz Google”-ként tartják számon. Valóban egy technológiai óriásról van szó, amely több mindenbe belefog. Bevételének nagy része azonban továbbra is a keresőmotorokból származik, melynek 60 százalékos piaci részesedése van Oroszországban.
 
2016-ban szállt be a vezető nélküli autók versenyébe, s először 2017 decemberében állt elő mesterségesen intelligens önjáró autóval. Technikáját Moszkva és Tel Aviv utcáin is tesztelte. Jelenleg 2,4 millió kilométernél tartanak az autonóm kocsik.
 
Yulia Shveyko, a Yandex önjáró autó médiakapcsolati vezetője elmondta: az általuk fejlesztett robotokat nem lehet figyelmen kívül hagyni.
 
A Yandex moszkvai telekocsi szolgálata egyébként már használja a flottát.
 
Az utasok applikáció segítségével tudják megrendelni a járművet, amely elviszi őket a postára, az egyetemre, a zöldségeshez vagy bárhova és a rendelés teljes mértékben beépül jellemző rutinjukba – emelte ki Shveyko.
 
Tapasztalataik szerint a szolgáltatást használó emberek igen gyors időn belül elkezdik biztonságban érezni magukat és hamar normálisnak fogják fel a helyzetet.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.