2023. 03. 08. - 09:55

Mesterséges intelligencia - Megvolt a világ első leghosszabb eVTOL-repülése

Mesterséges intelligencia - Megvolt a világ első leghosszabb eVTOL-repülése

Végrehajtotta első leghosszabb repülését a levegőben az elektromos függőlegesen fel- és leszálló járművek (eVTOL) úttörője, az AutoFlight.

A világ történetének leghosszabb eVTOL-repülését tudhatja maga mögött az AutoFlight vállalat, amely az elektromos függőleges felszállás és leszállás (electric Vertical Take Off and Landing – eVTOL) globális úttörője.
 
A repülő jármű 250 km-es távolságot tett meg lítium-ion akkumulátorainak egyetlen feltöltésével.
 
A repülésre az AutoFlight eVTOL tesztüzemében került sor február végén - 20 kört tett meg a jármű a levegőben egy előre meghatározott repülési pályán. A gépet az AutoFlight Flight Test csapata irányította a földről távirányítóval.
 
Érdekes, hogy míg az AutoFlight Gen4 repülőgépei a legkorszerűbb repüléstechnikai eszközökkel vannak felszerelve, a repülőgépen egy harmadik féltől származó repüléselektronika is működött – azzal a céllal, hogy rögzítsék és ellenőrizzék a repülési távolságot a ForeFlight-on, a légiközlekedési szektorban széles körben használt független rendszeren.
 
A tesztrepülés valóban a történelem eddigi leghosszabb, teljesen elektromos repülőgépes útja, melynek során a repülőgép függőlegesen fel- és leszáll. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Előállt a repülő taxi, nagyobb távolságokra
 
Mesterséges intelligencia - Megvolt a világ első leghosszabb légi autós repülése
Mesterséges intelligencia - Megvolt a világ első leghosszabb légi autós repülése
 
Kulcsfontosságú mérföldkő a Prosperity I repülőgép fejlesztésében is, amely folyamatos teszteléseken megy át – a cél az, hogy 2025-ben megszerezzék az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) légialkalmassági tanúsítványát. 
 
„Ez a repülés egy nagyszerű mérföldkő, mely egyben bizonyítja a csapat hihetetlen erőfeszítéseit és előrehaladását is a tesztelés és a repülőgép-teljesítmény fokozatos növelése terén. Figyelemre méltó eredmény, amely megmutatja repülőgépeink képességeit. Izgatottan várjuk, hogy elindulhassunk a következő célok felé, egészen az EASA 2025-ös tanúsítványáig” – mondta el Omer Bar-Yohay, az AutoFlight elnöke.
 
A rekordrepülés során egyébként először lehetett látni a AutoFlight legújabb, 4-es generációs modelljét, mely a legendás tervező, Frank Stephenson munkája. 
 
Frank járműtervezési portfóliójában olyan márkák ikonikus sikerek találhatók meg, mint a Ferrari, a Maserati, a McLaren, a MINI - és most az AutoFlight. Olvasd el: Égbe emelkedett a futurisztikus repülőautó
 
Az AutoFlight Prosperity repülőgépe korszerű elektromos repülőgép, amely rotorok segítségével függőlegesen emeli fel a gépet a felszálláshoz, majd vízszintes repülésre vált - mint egy hagyományos repülő.
 
A gép 200 km/h feletti sebességre képes, 250 km-nél nagyobb hatótávolságon. 
 
Az AutoFlight egyike azon kevés eVTOL vállalatnak, amely tökélyre fejleszettte a nagy kihívást jelentő „átmeneti fázist” a függőlegesről a vízszintesre. Ráadásul ezt már több százszor megtette, miután több ezer repülési mérföldet teljesített repülőgépe többszöri iterációjával.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.