2021. 04. 15. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Mire jó a merülő robotkígyó?

Mesterséges intelligencia - Mire jó a merülő robotkígyó?

Víz alatt is kiválóan működik a Carnegie Mellon Egyetem legújabb találmánya: a merülő robotkígyó hajók, tengeralattjárók és infrastruktúrák sérüléseit vizsgálhatja meg.

Vízalatti robotot fejlesztett ki a Carnegie Mellon Egyetem – a kígyószerű találmány képes a víz alatt közlekedni, körülményes helyeken is, így lehetővé teszi a moduláris robotikai platform számára, hogy sérülések szempontjából felmérjen hajókat, tengeralattjárókat vagy különféle infrastruktúrákat.
 
Az egyetem medencéjében  már tesztelte a robotkígyót a Számítástechnikai Iskola Robotikai Intézetéhez tartozó Biorobotika laboratórium csapata. A harcedzett víz alatti moduláris robotkígyóként (Hardened Underwater Modular Robot Snake - HUMRS) említett találmány lemerült és végighaladt a víz alatti karikákon, bemutatva, hogy precízen és könnyedén úszik. Irányítása sem okoz gondot.
 
„A robotkígyóval olyan helyekre is eljuthatunk, ahová más robotok nem képesek bemenni – magyarázta Howie Choset számítástechnika professzor. – Kígyószerű mozgásával a nehezen elérhető víz alatti terekbe is bejuthat.”
 
Kutatás és mentés - Nehezen megközelíthető helyekre is bejut a robotkígyó
Kutatás és mentés - Nehezen megközelíthető helyekre is bejut a robotkígyó
 
A projektet Choset és Matt Travers, a Biorobotics Lab társigazgatói vezették. A merülő robotkígyót az Advanced Robotics for Manufacturing (ARM) Intézet támogatásával fejlesztették ki. Célja segítséget nyújtani a Védelmi Minisztériumnak, hajók, tengeralattjárók és egyéb, víz alatti infrastruktúrák sérülésének ellenőrzésében, illetve a rutinszerű karbantartás részeként.
 
A katonaságnak korlátozottak a lehetőségei olyan területek ellenőrzésére, mint például egy hajótest. Ilyen esetekben a haditengerészetnek búvárcsapatot kell küldenie a hajóhoz, vagy a búvárok bevetéséhez meg kell várnia, míg a hajó visszatér a kikötőbe, vagy száraz dokkba kell azt húznia - mindez időt és pénzt igényel.
 
A robotkígyóval azonban van mód megvizsgálni a hajót a tengeren, s a kritikus károkról a személyzet azonnal értesül. Másrészt, a robot információkat küld a problémákról, melyeket a kikötőbe érve rögtön figyelembe vehetnek.
 
A karbantartást illetően heteket, hónapokat takaríthatnak meg.
 
Fischer a szolgálata során bemászott már tengeralattjáró ballaszttartályaiba. Elmondta: számos tengerész örömmel átadja ezt a nehéz munkát egy robotnak.
 
Az elért eredmények igen ígéretesek – a robotkígyó ráadásul nemcsak a Védelmi Minisztérium, hanem a világ különböző iparai számára is segítséget nyújthat – fogalmazott Steve McKee, az Organic Technologies Building Robotics Organisation (JROBOT) társ-vezetője.
 
A katonaságon belül ellátott feladatok mellett a merülő robotok megvizsgálhatják a víz alatti csöveket sérülések vagy eltömődések szempontjából, felmérhetik a tengeren levő olajfúrótornyokat vagy ellenőrizhetik a tartály épségét, miközben feltöltik folyadékkal.
 
A robotkígyó felhasználható bármilyen folyadékkal töltött rendszer ellenőrzésére és karbantartására – hívta fel a figyelmet Nate Shoemaker-Trejo, a Biorobotics Lab mechanikus és mechatronikai mérnöke.
 
 
A kígyórobot moduláris felépítése lehetővé teszi a különböző feladatokhoz alkalmazkodást, legyen szó szűk helyről a törmelék alatt, fára mászásról, vagy a víz alatti teendők ellátásáról – rossz körülmények között is képes működni.
 
Ezen robotok változatai már hasznosnak bizonyultak nehéz helyzetekben: 2017-ben például bevetették őket Mexikóvárosban egy földrengés után, kutató és mentő feladatoknál.
 
Olvasd el ezt is: 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.