2020. 04. 14. - 09:45

Mesterséges intelligencia: mire készül a koronavírus-felismerő applikáció?

Mesterséges intelligencia: mire készül a koronavírus-felismerő applikáció?

Két élenjáró egyetem igyekszik olyan alkalmazásokat fejleszteni, melyek nem csupán a tünetek figyelésére hagyatkoznak. A felhasználó köhögését hallgatva képesek megmondani, vajon az illető koronavírussal fertőzött-e.

Komoly eszközön dolgozik a koronavírus-járvány idején két egyetem – a Cambridge-i és a Carnegie Mellon olyan applikációkat igyekszik fejleszteni, amelyek meghallgatják használójuk köhögését és jelzik, fertőzött-e az illető koronavírussal.
 
A két projekt azonban eltérő módon kezeli a magánélet védelmét.
 
A Cambridge Egyetem erőfeszítéseinek célja az önkéntesek névtelenségének megőrzése, ám állítja, hogy ez jelenleg korlátozza a munkájukat. A Carnegie Mellon Egyetem kutatócsoportja szerint kritikus jelentősége van annak, hogy a felhasználók regisztrálják magukat, de fontos, hogy átmenetileg offline állapotba is léphessenek.
 
A két kezdeményezés egyébként egymástól független. Mindkettő a gépi tanulásra, tehát a mesterséges intelligencia egy formájára támaszkodik, melynek keretében a számítógépek nagy mennyiségű adatot elemeznek, hogy mintákat találjanak - amelyek felhasználhatók a problémák megoldására.
 
Esetükben a cél az, hogy képesek legyenek elkülöníteni a koronavírust más betegségektől, beleértve az influenzát.
 
A hangból és a köhögésből derítheti ki a mesterséges intelligencia a koronavírust
A hangból és a köhögésből derítheti ki a mesterséges intelligencia a koronavírust
 
Mindkét csapat úgy gondolja ugyanakkor, hogy a megalkotott szoftver nem helyettesíthet más orvosi eszközöket, teszteket a koronavírus elleni küzdelemben.
 
A Cambridge Egyetem a napokban indította el a Covid-19 Sounds projektet. Átlagembereket kértek fel, lélegezzenek és köhögjenek a számítógép mikrofonjába, valamint adjanak információkat életkorukról, nemükről, hozzávetőleges helyzetükről, illetve arról, hogy a közelmúltban végeztek-e rajtuk koronavírus-tesztet, amely pozitív lett.
 
Ezután arra kérték őket, mondják el a következő mondatot háromszor: „Remélem, adataim segíthetnek a vírusfertőzés kezelésében.”
 
A cél az volt, hogy elegendő adatot gyűjtsenek annak ellenőrzésére, ezekből a hangokból vajon képesek vagyunk-e diagnosztizálni azokat, akiknél a koronavírus fennáll, esetleg a betegség stádiuma is kideríthető-e – mondta el Cecilia Mascolo professzor, hozzátéve: ha ez működőképes, az egészségügyi segélyvonalat is segíthetik vele.
 
A kutatók abban bíznak, hogy a termék kevesebb mint 2 hónap alatt rendelkezésre állhat. „Az elemzés nem tesz ki túl sok időt, ám ez mind függ a beszerzett információ minőségétől” – fogalmazott Mascolo professzor.
 
Jelenleg a projekt mintagyűjtése weboldalon keresztül zajlik, így erre is korlátozódik, szemben egy okostelefon applikációval. Oka az, hogy az Apple és a Google szigorított azon, ki tud közzétenni a koronavírussal kapcsolatos alkalmazásokat üzleteiben, s az erőfeszítések még nem teljeskörűek.
 
„Az applikáció azért jobb, mert a következő napokban is jelezhet az önkénteseknek és megkérheti őket, készítsenek újból felvételeket” – mondta el Pietro Cicuta professzor, a kutatócsapat egy másik tagja.
 
Mindezt nem lehet megtenni weboldalon keresztül, anélkül, hogy a felhasználók anonimitása ne sérülne.
 
A Carnegie Mellon csapatának koronavírus-hangérzékelője a pittsburghi székhelyű egyetemen végzett korábbi hangprofilozási munka alapjaira épül. Március 30-án hozták nyilvánosságra: a felhasználókat köhögésre kérték, felvették a hangokat, valamint azt, ahogyan az ábécét szavalták – de az alanyok magukról is szolgáltattak információkat.
 
A folyamat végén az eszköz megmutatta, van-e valószínűsíthetően koronavírusos beteg a hangok tulajdonosai között.
 
A kutatók azonban ebben az esetben is úgy vélik, érdemes újragondolni a projektet, mindenképp van ugyanis hibalehetőség benne - s következő lépésben igyekeznek a minimális kockázatokat is eltüntetni.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.