2020. 04. 13. - 08:00

Mesterséges intelligencia mutatta ki a koronavírusos tüdőgyulladást

Mesterséges intelligencia mutatta ki a koronavírusos tüdőgyulladást

Szakemberek szerint a jelenlegi koronavírus hasonlóságokat mutat a korábban felbukkant SARS és MERS szindrómákkal. San Diego-i kutatók most a mesterséges intelligenciát vetették be a tüdő elemzésére.

A koronavírusok a történelem folyamán a jelek szerint „átterjedtek” az emberi populációra, légúti megbetegedéseket okozva, gyakran tüdőgyulladással összefüggésben.
 
A súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS), amely 2002-ben Kínában jelentkezett, valamint a közel-keleti légzőszervi szindróma (MERS), melyet Szaúd-Arábiában állapítottak meg először 2012-ben, igencsak hasonló a jelenlegi koronavírus (COVID-19) világjárványhoz.
 
A koronavírusban szenvedő betegeknél a halál végső oka többségében a tüdőgyulladás volt: az az állapot, amelyben gyulladás alakul ki és folyadék gyűlik fel a tüdőkben, megnehezítve a légzést. Egyes pácienseknél akut légzési distressz szindróma (ARDS) alakult ki, egy potenciálisan halálos állapot, melyben a tüdők nem tudnak elég oxigént juttatni a test létfontosságú szerveihez.
 
Mesterséges intelligencia segít a korai tüdőgyulladások megállapításában
Mesterséges intelligencia segít a korai tüdőgyulladások megállapításában
 
A súlyos tüdőgyulladás meghosszabbított kórházi tartózkodást igényel, s egyes esetekben a betegeket mechanikus szellőzéssel ellátott intenzív osztályon helyezik el, hogy megkönnyítsék a légzésüket.
 
Mivel a COVID-19 184 országban és területen terjed, a mechanikus szellőztetés hiányzik és sok egészségügyi rendszer túlterhelt.
 
Emiatt pedig döntő fontosságú meghatározni, mely betegeknek van szüksége kórházi kezelésre, s kik azok, akik otthon felépülhetnek.
 
A kaliforniai San Diego-i Egyetem egészségügyi radiológusai és orvosai mesterséges intelligencia használatát vetették be a tüdő analizálására, egy klinikai vizsgálat keretein belül.
 
Kiemelték: nem a tüdő képalkotó elemzését használják a COVID-19 diagnosztizálására, hanem kipróbálható módszert kínálnak az egészségügyi szolgáltatók számára, olyan feltételezett esetek felismerésére, melyek azonnali orvosi ellátást igényelnek.
 
Az egyetlen módszer a koronavírus diagnosztizálására jelenleg, ha a beteg pozitív az akkreditált teszteken, melyek a SARS-CoV-2-t, vagy a súlyos akut légzőszervi szindrómát (koronavírus-2), a COVID-19 kórokozóját azonosítják.
 
Az új mesterséges intelligencia (MI) módszer az UC San Diego orvosainak egyedi információkat szolgáltatott több mint 2000 képből álló adathalmazból.
 
Példának okáért, egy sürgősségi osztályon fogadott betegnél nem voltak jelen a COVID-19 tünetei, de végeztek rajta röntgent más okból. Amikor a képet a mesterséges intelligencia elemezte, kiderült, hogy a páciensnek korai tüdőgyulladása volt. A beteget ezután megvizsgálták a COVID-19 szempontjából, és az eredmény pozitív volt.
 
Az MI módszer nem csak a súlyos tüdőgyulladásban szenvedőket vagy a SARS-CoV-2 hordozóit képes azonosítani, hanem azokat is, akik tünetmentesek, de kezdődő tüdőgyulladásuk van.
 
A tüdőgyulladás korai kezelése elengedhetetlen az életmentéshez és az intenzív osztályok terheinek csökkentéséhez.
 
A mesterséges intelligencia-módszer egyébként egy hónappal ezelőtt indult, amikor dr. Albert Hsiao, az UC San Diego Orvostudományi Iskolájának radiológiai docense csapatával új gépi tanulási algoritmust dolgozott ki - ez lehetővé teszi a radiológusok számára, hogy az MI-vel javítsák a mellkasi tüdőgyulladás kimutatásának képességét a röntgenfelvételek alapján.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.