2021. 01. 03. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Önjáró harci repülő emelkedett a levegőbe

Mesterséges intelligencia - Önjáró harci repülő emelkedett a levegőbe

Elérkezett a tudományos-fantasztikus filmek világa? Az amerikai légierő mesterséges intelligencia pilotja bemutatta, hogy vezető nélkül is útjára lehet indítani egy harci repülőt.

Mesterséges intelligenciát (MI) használt az Egyesült Államok Légiereje, hogy a levegőbe bocsásson egy katonai repülőgépet – ilyen első alkalommal történt meg, ám a pilot komoly lépést jelent afelé, hogy háborúkban bevethessék az MI-t.
 
Milliónyi szimuláció elvégzése után a µZero AI algoritmus sikeresen részt vett az U-2 kémrepülőgép levegőbe küldésében egy gyakorlaton, december 15-én, Kalifornia felett. Olvasd el: Önjáró repülőgépet mutat be az Airbus
 
Dr. Will Roper az Egyesült Államok Légierejétől a Popular Mechanics szaklapban úgy fogalmazott: ez egy óriási ugrás a számítástechnika számára a jövőbeli katonai műveletekre nézve.
 
„A µZero vezetőnek számító számítógépes program a világon, amely nyert a Go nevű sakkjátékban a legjobb játékosok ellen, sőt a videojátékokban is tökéletesen teljesít a szabályok előzetes ismerete nélkül. Ezt az algoritmust tanítottuk be a U-2 kémrepülőgép kezelésére” – mondta el dr. Roper.
 
A sikeres kísérlet után mesterséges intelligencia-vezérelt hadi repülők állhatnak csatasorba
A sikeres kísérlet után mesterséges intelligencia-vezérelt hadi repülők állhatnak csatasorba
 
Hozzátette: mindez egy komoly mérföldkő, mellyel a tudományos fantasztikum katonai normává válhat.
 
A misszió annak a demonstrációja volt, „mennyire szükséges teljes mértékben átfogniuk a mesterséges intelligenciát katonáinknak, hogy fenntartsák a csatatéri döntési előnyt”. Dr. Roper megjegyezte: megkezdődött az algoritmikus hadviselés.
 
A küldetés híre 4 hónappal azután érkezett, egy mesterséges intelligencia-pilóta egy virtuális F-16-os harcban legyőzte az Egyesült Államok Légierejének pilótáját, s számítógépes szimuláción keresztül több fordulóban is küzdött.
 
Az ember-pilóta nem tudott megfelelni a mesterséges intelligenciával működő ellenfele által alkalmazott, innovatív csavarási technikáknak – utóbbit ugyanis nem korlátozták bizonyos fizikai kényszerek, így a G-erő, azaz a nehézségi gyorsulás mennyisége.
 
A légi harc élő közvetítése során az ember pilóta azt mondta: „A szokványos dolgok, amelyeket vadászrepülőkként csinálunk, ezúttal nem működnek”.
 
A 2020-as év elején az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma bejelentette: etikai elveket fogad el annak érdekében, hogy megalapozza a mesterséges intelligencia alkalmazását háborús körülmények között. Olvasd el: Itt a világ első önjáró rakományszállító repülője
 
Az alapelvek az MI-rendszerek telepítésekor „megfelelő szintű megítélést és gondoskodást” követeltek, s azokat egyben „nyomon követhetővé” és „irányíthatóvá” tették.
 
A fegyverzetellenőrzés szószólói ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet: ennél is többet kell tenni annak megakadályozására, hogy a mesterséges intelligencia élet-halál döntéseket hozzon a csatatéren, szigorúbb korlátozásokat követelve a technológiára nézve.
 
Kissé aggasztó, hogy a „megfelelő” szó sokféle értelmezésre alkalmas - mondta Lucy Suchman, háborúval kapcsolatos mesterséges intelligenciával foglalkozó antropológus.
 
A vezető mesterséges intelligencia és robotika kutatók már 2015-ben arra figyelmeztettek nyílt levében, hogy „a globális fegyverkezési verseny gyakorlatilag elkerülhetetlen”, amennyiben a katonai nagyhatalmak továbbra is előrelépnek a mesterséges intelligencia-fegyverek fejlesztése terén.
 
„Úgy gondoljuk, a mesterséges intelligenciának komoly lehetősége van arra, hogy számos előnnyel szolgáljon az emberiség számára, a terület céljának ennek kell lennie” – fogalmaztak a tudósok. A levelet aláírta Stephen Hawking, Elon Musk, a Tesla vezetője, illetve az Apple társ-alapítója, Steve Wozniak is.
 
A szakemberek hozzátették: a mesterséges katonai fegyverkezési verseny megkezdése rossz ötlet, s meg kell előzni azt, mégpedig az offenzív autonóm fegyverek betiltásával, melyek értelmes emberi ellenőrzésen kívül működhetnek.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.