2019. 07. 22. - 10:15

Mesterséges intelligencia: önjáró taxi a gyógyír az üvegház-hatásra?

Mesterséges intelligencia: önjáró taxi a gyógyír az üvegház-hatásra?

Nincs már messze az elektromos önjáró taxik bevezetése a városokban. Ha megvalósul, közel 90 százalékkal lesz csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása a városokban.

Az önjáró taxi mára nem egy futurisztikus elképzelés. Egyre többet tesztelnek belőlük világszerte, ami azért is nagyon fontos, mert immár rengeteget segíthetnek az üvegházhatású gázok csökkentésében.
 
A Michigani Egyetem kutatói szerint ezek kibocsátása akár 87 százalékkal mérsékelhető lenne az elektromos, sofőr nélküli taxiknak köszönhetően.
 
Mesterséges intelligencia: az elektromos, önjáró taxikat már jó ideje tesztelik az utakon
Mesterséges intelligencia: az elektromos, önjáró taxikat már jó ideje tesztelik az utakon
 
A szakemberek tanulmányából, melyet Transportation Research Part D: Transport and Environment szaklapban közöltek, kiderül: a Michigani Egyetem és a Ford Motor autóvállalat kutatói és innovációs központjának kutatói kiszámították, hogy amennyiben bevezetésre kerülnek az önjáró taxik, legalább 60 százalékkal csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása, szemben a ma használatos, hagyományos autókéval.
 
Ha azonban a taxik önjáróak, a csökkentés 87 százalékos is lehet.
 
A kutatók kiemelik, hogy a sofőr nélküli, mesterséges intelligenciával közlekedő kocsikkal igen sokat teszünk az üvegházhatású gázok mérséklése érdekében. Egy hagyományos gépkocsiflottával erre nem lenne lehetőség.
 
Az önjáró autóknak – taxiknak – több kiemelkedő előnye is van. Egyenletesebben gyorsulnak, az autók kommunikálnak egymással és az infrastruktúra is nagy segítség.
 
Amennyiben nagyobb az autók kihasználtsága, többen utaznak, csökkenthető a flotta nagysága, a parkolási problémák, a flotta pedig rendszeresen megújítható újabb hatékony stratégiák alkalmazásával – írta a tanulmány társ-szerzője, Jim Gawron.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.