2021. 10. 31. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Önjáró tengeralattjáró térképezi fel az óceánt

Mesterséges intelligencia - Önjáró tengeralattjáró térképezi fel az óceánt

Gyorsabbá válik az óceán feltérképezése az új, autonóm tengeralattjárónak köszönhetően, melyet egy amerikai vállalat alkotott meg.

Önjáró tengeralattjárót mutatott be a Bedrock amerikai cég, melynek célja az óceántérképezési folyamat felgyorsítása.
 
Ezzel együtt támogatná a szélipart és általánosságban bővítené az óceánmélységekkel kapcsolatos, napjainkban is viszonylag korlátozott ismereteket.
 
A teljes mértékben elektromos tengeralattjáróval együtt a Bedrock egy óceán-feltérképező felhőplatformot is elindít, Mosaic néven. E technológia lehetővé teszi az ügyfelek számára a mélytengeri kutatások során megszerzett adatok kezelését. Olvasd el ezt is: Mesterséges intelligencia irányítja a titokzatos tengeralattjárót
 
Önjáró tengeralattjárót mutatott be a Bedrock amerikai cég
Önjáró tengeralattjárót mutatott be a Bedrock amerikai cég
 
Ma az óceántérképezéshez és az adatszolgáltatáshoz akár 1 esztendőre is szükség lehet. A Bedrock első, vertikálisan integrált rendszere azonban akár tízszer kevesebbre csökkenti ezt az időkeretet, minden víz alatti kutatást követően azonnal előáll a felmérési állapottal és az adatokkal.
 
A vállalat teljesen elektromos tengeralattjárói javítják a tengerfenékről készülő felvételek és a feltérképezés sebességét és hatékonyságát, így akár 50-szer nagyobb felbontású adatokat hoznak létre, mint a jelenleg elérhető térképek. 
 
Az új rendszer csökkenti az igényt a nagyméretű felmérő hajók iránt, így sokkal könnyebbé válik a folyamat, ráadásul az adatgyűjtés hatékonyságát is fokozni tudják.
 
Az óceán egy kulcsfontosságú környezet, mélyen meg kell értenünk ahhoz, hogy megmentsük a bolygót az éghajlatváltozástól és fenntartható, megújuló energiát biztosítsunk – mondta Anthony Dimare, a Bedrock vállalat társalapítója és vezérigazgatója.
 
Hozzátette, jelenleg azért nem tudnak gyorsan cselekedni, mert nincs egyszerű, könnyű hozzáférésük az óceán működésével összefüggő, kritikus adatokhoz, kezdve a tengerfenékkel. Olvasd el: Mire jó a merülő robotkígyó?
 
 
A Bedrock vertikálisan integrált tengerfenéki adatplatformja azonban - melyet szabadalmaztatott tengeralattjáróik lehetővé tesznek – a Mosaic-al társítva olyan technológia, amely szükséges az új funkcióváltáshoz, hogy megváltoztassa az óceánokkal kapcsolatos munkamódszerüket.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.