2021. 06. 06. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Önjáró vitorlás drónok a klímaváltozás ellen

Mesterséges intelligencia - Önjáró vitorlás drónok a klímaváltozás ellen

Több mint 100 mesterséges intelligencia-meghajtású vitorlás drónt vetett be az óceánok bejárására egy vállalat. A drónok az éghajlatváltozás elleni küzdelemben vesznek részt.

Önjáró vitorlás drónok szelhetik az óceánokat – a kaliforniai székhelyű Saildrone vállalat több mint 100, mesterséges intelligenciával működő vitorlás hajót telepített az óceánokra, hogy azok adatokat gyűjtsenek. Potenciális segítséget nyújthatnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.
 
Narancssárga, futurisztikus megjelenésükkel úgy festenek, mint a kajakok, ám számos szenzorral, radar-rendszerrel, nagyfelbontású kamerával vannak felszerelve, hogy feltérképezzék az óceán fenekét, s megfigyeljenek különféle információkat. Így például az óceáni áramlatokat, szélsebességeket, a tengeri élőlényeket – mindezzel nyomon követhetik a bolygónkon jelenleg zajló változásokat. Olvasd el: Robotok segíthetnek a pusztító olajszennyezéssel szemben
 
A Saildrone a világ vezető, óceánnal kapcsolatos in situ adatgyűjtő vállalata, amely tenger felszínén és alatt szerez információkat. 
 
Mesterséges intelligencia - A klímaváltozás elleni harcban segítenek az önjáró vitorlás drónok
Mesterséges intelligencia - A klímaváltozás elleni harcban segítenek az önjáró vitorlás drónok
 
Az önjéró vitorlás drónok 7 méter hosszúak, jellegzetes, élénk színű testük egy vitorlát tartalmaz napelemekkel – napenergiával működnek és a szél tolja meg őket -, emellett repülőgépszerű farokkal rendelkeznek.
 
A nagy teljesítményű érzékelők, radarok és kamerák segítségével képesek olyan tényezők nyomon követésére, mint az óceán áramlatai, a szélsebesség, a napsugárzás, a tenger és a levegő hőmérséklete, a relatív páratartalom és a széndioxid-kibocsátás – az adatokat műholdon keresztül küldik a Saildrone központba.
 
Mivel az önjáró vitorlás drónokat mesterséges intelligencia működteti, önállóan navigálhatnak és küldetéseket hajthatnak végre hónapokon át, a világ bármely pontján, anélkül, hogy szükség lenne tankolásukra vagy bármilyen emberi segítségre. Olvasd el: Egyre közelebb az önálló hajók vízre bocsátása
 
Zord körülmények között, így a sarkvidéken is zavartalanul „dolgoznak”, ami különösen értékessé teszi őket a személyzet (amire nincs szükség) biztonsága és a költséghatékonyság szempontjából.
 
Környezetbarátak, szén-dioxid-kibocsátásuk nulla, így a hagyományos módszerek költségeinek töredékéért végzik el a feladatukat.
 
Az elmúlt 8 esztendőben a Saildrone már önálló vízi járműveket használt arra, hogy ellássa a tudósokat a metereológia, az oceanográfia és a klímaváltozás területén szükséges adatokkal.
 
 
A vállalat emellett az ún. antropogén CO2-kibocsátásra is összepontosít, valamint eloszlásának mérésére a légkör, az óceán és a szárazföld között.
 
A Saildrone csúcstechnológiáját ugyanakkor egyéb célokra is igénybe lehet venni: a globális tengeri terület biztonságával és azzal összefüggő tényezők hatékony megértésére - beleértve az illegális halászatot, a kábítószer-szállítást és a védett tengeri szentélyekbe történő behatolást.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.