2020. 08. 12. - 10:05

Mesterséges intelligencia - Robotok segíthetnek a pusztító olajszennyezéssel szemben

Mesterséges intelligencia - Robotok segíthetnek a pusztító olajszennyezéssel szemben

A robotok képesek segítséget nyújtani az olajszennyezés eltakarításában, amely az apró, Indiai óceánon fekvő Mauritius szigetét sújtotta.

Mesterségesen intelligens robotok nyújthatnak segítséget az olajszennyezés eltakarításában, amely a közelmúltban valósággal elpusztította a kis indiai-óceáni Mauritius szigetének tengerpartját.
 
A hely népszerű turista-központ, igazi paradicsom, melyet azonban elárasztott a Wakashio kereskedelmi hajó olajszennyezése. A járművet a Mitsui OSK Lines (MOL) japán cég üzemelteti és a Nagashiki Hajózási Társaság tulajdonában van.
 
A vállalat nagyon sajnálja a történteket és rendkívül komolyan veszi a balesetet. A hírek szerint több mint 1000 tonna nehézolaj üzemanyag szivárgott Mauritius egyébként csodálatosan tiszta vizébe. Olvasd el: Önjáró hajók figyelhetik a menekülteket
 
Segíthet az olajszennyezések eltakarításában egy fejlett robot
Segíthet az olajszennyezések eltakarításában egy fejlett robot
 
A helyiek és a hatóságok sürgős nemzetközi segítséget kértek ökológiai és gazdasági károk megszüntetése érdekében.
 
A víz olajszennyezéstől történő megszabadítása rendkívül összetett és körülményes feladat, ráadásul számos lépcsőből áll.
 
Léteznek ugyanakkor robotrendszerek, amelyek segíthetnek a tisztításban – már tesztelték őket egy-két helyen, ám egyelőre a kutatás és fejlesztés szakaszában vannak, s nem kerültek forgalomba.
 
Sajnos, összehangolt globális rendszer, amely a robotokkal gyorsan reagálna az olajszennyezésre, egyelőre nincs – mivel számos adminisztratív struktúra lenne szükséges hozzá, s ezek egyelőre nem állnak rendelkezésre.
 
Mindamellett a hajózási társaságok vagy a hajók üzemeltetőinek a feladata biztosítani a tisztítórendszerekhez való hozzáférést.
 
Amennyiben a hajózási társaság robotokon alapuló rendszert fejleszt ki, az egyik megoldás, melynek érdemes utánanézni, a Massachussettes-i Technolgóiai Intézet (MIT) „Seaswarm” robotjai – melyeket először 10 évvel ezelőtt jelentettek meg.
 
A robotok feltalálói állítják: a becslések szerint egy 5000 tengeri karos robotból álló flottának 1 hónap alatt sikerül megtisztítania a Mexikói-öböl méretével egyenlő területet.
 
 
A Seaswarm robot egy fejből és egy, vékony nanoszövettel borított szállítószalagból áll. Saját súlyának akár húszszorosát is képes felszívni olaj formájában, miközben a vizet taszítja.
 
A robot 16 láb hosszú és 7 láb széles, s napelemeket használ az önmeghajtáshoz. Gyártói szerint mindössze 100 watt felhasználásával – ami egy háztartási izzó teljesítményének felel meg -, hetekig tisztíthat folyamatosan. Olvasd el: Robot telepít vezetéteket a magasban
 
A robotok flotta vagy járműparkként GPS és WiFi segítségével koordinálhatják munkájukat, létrehozva egy olyan szervezett gyűjtőrendszert, amely folyamatosan működhet emberi támogatás nélkül. Hosszútávon ez a cél, de remélhetőleg az elképzelés már a közeljövőben létrejöhet.
 
Nagy mennyiségben előállítva egyébként minden Seaswarm egység nagyjából 20 ezer dollárba kerülhet.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.