2022. 06. 07. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Pingvinekkel él egy robot az Antarktiszon

Mesterséges intelligencia - Pingvinekkel él egy robot az Antarktiszon

A császárpingvinek életét követi nyomon az Echo névre keresztelt robot, segítve az Atka-öböl tudósainak a kolónia tanulmányozását.

Pingvinek között él egy robot az Antarktiszon. Az ECHO nevű mesterséges intelligencia-alapú szerkezet a császárpingvinek életét segít tanulmányozni az Atka-öböl tudósainak – a kolónia 20 ezer állatból áll.
 
A négykerekű robot egy 30 éves megfigyelési program része, melyet 2017-ben indítottak el a massachusettsi Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) Tengeri Állatok Távérzékelési Laboratóriumának kutatói.
 
A szakemberek az antarktiszi tengeri ökoszisztéma általános egészségi állapotának jelzésére használják a pingvinekkel kapcsolatos felfedezéseket. A kutatás célja az is, hogy előrejelezze, mennyire fognak a röpképtelen tengeri madarak alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz, valamint a zsákmányszám és a zsákmányeloszlás kapcsolódó ingadozásaihoz. Olvasd el: Vadon élő állatokat azonosít a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia - Pingvinekkel él egy robot az Antarktiszon
Mesterséges intelligencia - Pingvinekkel él egy robot az Antarktiszon
 
„A biológiai sokféleség ember által előidézett csökkenésének megértése, mérséklése és visszafordítása a szakértők szerint az egyik legfontosabb és legsürgetőbb tudományos, gazdasági és etikai kihívás, amellyel ma szembe kell néznünk. Hosszú távú kutatási célunk az óceáni ökoszisztémák mozgásökológiai keretek közötti, jobb megértése” – fejtette ki a WHOI.
 
Hozzátették, hogy különösen érdekli őket a globális változások Déli-óceán ökoszisztémájára gyakorolt ​​hatásainak megértése – itt a távérzékelési módszerek lehetővé teszik számunkra a ritka csúcsragadozó populációk tanulmányozását.
 
Legnagyobb ragadozóként három különböző pingvinfajt tanulmányoznak: a császárpingvineket, a királypingvineket és az Adél-pingvineket.
 
Annak ellenére, hogy a császárpingvinek az Antarktisz legismertebb lakói, a WHOI szerint továbbra sem tudunk róluk túl sokat.
 
„A császárpingvinek tengeri elterjedésének és táplálékszerzési stratégiáinak ismerete rendkívül szűkös” – vallották be az intézet szakemberei.
 
Ezért is van szükségük az ECHO robotra. A vezeték nélküli adatvevőkkel felszerelt gép automatikus adatletöltő terminálként működik és képes adatokat gyűjteni az RFID-el (rádiófrekvenciás azonosítás) a biológiailag megjelölt pingvinekről, amint azok elég közel érnek hozzá. Olvasd el: Érkeznek a hiperrealisztikus robotdelfinek
 
 
Az ECHO alig 1 méter magas, részben autonóm, részben pedig távirányítású robot. Segít a tudósoknak, hogy a madarak megzavarása nélkül gyűjtsenek fontos információkat az egészségi állapotukról, valamint oceanográfiai adatokat szerezzenek.
 
A robot emellett csökkenti azon esetek számát, amikot a pingvineket vissza kell terelni az élőhelyükre, valamint annak szükségességét is, hogy emberek legyenek jelen a kolónia területén.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.