2020. 07. 19. - 08:00

Érkeznek a hiperrealisztikus robot delfinek

Érkeznek a hiperrealisztikus robot delfinek

Teljesen élethű robot delfinek helyettesíthetik a jövőben a fogságban tartott tengeri emlősöket a különféle show-k alkalmával – ehhez ugyanis elkészült az állat realisztikus mása.

Élethű delfint készített a San Francisco-i Edge Innovations cég, mely arról ismert, hogy neki köszönhető jó néhány a világ leginnovatívabb technikai és művészi alkotásai közül, így például James Cameronnak és Frank Gehry-nek is dolgoztak.
 
A csapat, amelyet korábban a Walt Disney-nél tevékenykedő kreatív vezetők irányítanak, hiperrealisztikus robot delfin megalkotásán fáradozik, melynek célja a tengeri emlős szórakoztató, oktató jellegű és üzleti potenciáljának újratervezése.
 
Realisztikus delfinek váltanák fel a valódiakat az állat-show-kon
Realisztikus delfinek váltanák fel a valódiakat az állat-show-kon
 
A dizájnerek a mechatronikus bábtevékenység, a programozott viselkedés és a mesterséges intelligencia egyesítésével teljesen egyedi élményt hoznának létre. Olvasd el: Szőrös robot csökkenti a fájdalmat és növeli a boldogságot 
 
Az Edge Innovations szerint a hiperrealisztikus lényekben nagy lehetőség van, mivel ezekkel fenntartható lenne a biztonságos és jövedelmező, tengeri állatokhoz kapcsolódó szórakoztatóipar.
 
Bár az élő tengeri állatok ügyességi bemutatói nagyon népszerűek, a fogságban tartott, szórakoztatásra használt emlősök mutogatásának ötlete mára kevésbé díjazott. Az állatok szállítása és tenyésztése is korlátozottabbá vált, ezért az ilyen jellegű szórakoztatás egyre nagyobb kihívást jelent. Olvasd el: Kicsi, de teljesítményében óriási a csótány ihlette robot
 
A hiperrealisztikus delfineket előállító projekt már a PETA állatvédő szervezet figyelmét is felkeltette. Innovációs díjjal jutalmazták Roger Holzberget és Walt Contit, az Edge Innovations munkatársait.
 
„Ezek a már-már látnoki képességgel rendelkező tervezők mentőövet dobtak az érzékeny delfineknek – fogalmazott a PETA. – Lehetővé teszik, hogy az emberek továbbra is közel kerülhessenek ezekhez az állatokhoz, anélkül, hogy az az emlősökre nézve ártalmas lenne”.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.