2021. 02. 23. - 09:45

Mesterséges intelligencia – Robotkesztyű segítene a gyenge fogású embereknek

Mesterséges intelligencia – Robotkesztyű segítene a gyenge fogású embereknek

Robotkesztyűt alkotott meg egy edinburgh-i mérnök, amely mesterséges intelligenciát használ az izom markolási képességének fokozásához.

Robotkesztyűvel rukkolt elő egy angol mérnök: Ross O'Hanlon edinburgh-i szakember olyan eszközt alkotott meg, amely mesterséges intelligencia segítségével fokozza az izmok megragadási képességét, ezzel együtt a fogás erősségét.
 
Az ötlettel a mérnök azután állt elő, hogy látta, amint szklerózis multiplexben szenvedő nagynénje olyan alapvető feladatokkal is küzd, mint egy pohár víz elfogyasztása vagy a tévécsatorna váltása a távirányítóval.
 
Abban bízik, találmánya millióknak segít majd kezük gyengeségének korrigálásában és függetlenségük fenntartásában. Olvasd el: Az új eszköz észleli, milyen kézmozdulatra törekszünk
 
A robotkesztyű az elektromiográfia (EMT) nevű folyamat segítségével érzékeli viselője fogási szándékát. Az EMT az elektromos aktivitást méri, mely az ideg izomstimulációjára reagálva jön létre.
 
Mesterséges intelligencia - A mérnök a robotkesztyűt teszteli
Mesterséges intelligencia - A mérnök a robotkesztyűt teszteli
 
Ezután algoritmust alkalmaz arra, hogy a szándék megvalósulhasson, segítve a kesztyű viselőjének abban, hogy egy tárgyat megtartson, vagy kellő nyomást fejthessen ki egy tevékenység befejezéséhez.
 
A technológia várhatóan számos napi feladat elvégzésében segítheti a problémákkal küzdő embereket – például vezetni, felnyitni egy üveget, elkészíteni a teát. Olvasd el: Kerekesszékre szerelt robotkar segíti a betegeket
 
Egészséges öregedés
 
A robotkesztyű a BioLiberty skót startup első terméke, amelynek Ross O'Hanlon a társ-alapítója – s három másik mérnök-tanonccal dolgozik együtt. 
 
A becslések szerint az Egyesült Királyságban 2,5 millió ember szenved kézgyengeség miatt, olyan betegségek okán, mint a szklerózis multiplex, a motoros neuron betegség vagy a carpalis alagút szindróma. Olyanok is hasonló gondokkal küzdenek azonban, akik az öregedés során veszítenek izomtömegükből.
 
A mindössze 24 éves O'Hanlon elmondta: mérnökként úgy döntött, technológiát alkalmaz az efféle kihívások kezelésére, azzal a céllal, hogy segítsen a nagynénjéhez hasonló embereknek megőrizni autonómiájukat.
 
Mivel azon emberek száma, akiket érinthetnek ezek a betegségek – köszönhetően az idősödő társadalomnak is – egyre növekszik, az ellátási szolgáltatásokra egyre nagyobb nyomás nehezedik.
 
„Szeretnénk támogatni az önálló életet és az egészséges öregedést, lehetővé téve az egyének számára, hogy hosszabb ideig kényelmesen élhessenek saját otthonukban” – hangsúlyozta Ross O'Hanlon.
 
A kutatócsoport elkészítette a robotkesztyű prototípusát, s mára támogatást is kapott a Heriot-Watt Egyetemhez tartozó Edinburgh Üzleti Iskolától. Úgy vélik, ez a támogatás felgyorsíthatja az új eszköz eljuttatását a rászorulók otthonaiba.
 
 
Fotó: BioLiberty
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.