2020. 08. 25. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Kerekesszékre szerelt robotkar segíti a betegeket

Mesterséges intelligencia - Kerekesszékre szerelt robotkar segíti a betegeket

Hatékony segítséget nyújt a gerincsérülést elszenvedett pácienseknek a kerekesszékre szerelhető robotkar, amely a napi feladatok könnyebb ellátásához járul hozzá.

Komoly segítséget jelent a mindennapi feladatok elvégzésében az a robotkar, amelyet az Intel neuromorf technológiájának felhasználásával alkottak meg: kerekesszékhez erősíthető, s mint ilyen, a páciens „meghosszabbított karjaként” funkcionál.
 
Nem kérdés, hogy a robotika és a mesterséges intelligencia egyik legígéretesebb felhasználási területe a súlyos sérülésekkel és krónikus állapotokkal küzdő emberek életének könnyítése.
 
Az izraeli Nyílt Egyetem neuro-biomorfikus mérnöki laboratóriumának kutatói olyan, kerekesszékre rögzíthető robotkart fejlesztettek ki, amely a gerincsérülést elszenvedett embereknek segít napi feladataik egyszerűbb elvégzésében. Olvasd el: Paralíziseseknek segíti az új robotkéz
 
A robotkar nagy segítséget jelent a mozgásukban jelentősen korlátozott embereknek
A robotkar nagy segítséget jelent a mozgásukban jelentősen korlátozott embereknek
 
A projekt az Accenture PLC finanszírozását és technológiáját, az Intel Corp. neuromorf technológiáját és az Applied Brain Research Inc. algoritmikus támogatását használja majd a tökéletesítéshez.
 
E cégek be is jelentették, hogy támogatják a törekvést, az Intel Neuromorphic Research Community (INRC) révén.
 
A robotkaros eszközt klinikailag is értékelni és tesztelni fogják gyermekeken az ALYN Kórházban, mely Izrael legfejlettebb, serdülőkorúakkal foglalkozó rehabilitációs központja.
 
A mesterséges intelligenciát és robotikát alkalmazó fejlesztés már csak azért is ígéretes, mert a világon több mint 75 millió ember szorul segítségre ahhoz, hogy egyáltalán mozogni tudjon. Olvasd el: Robot segíthet a gerincvelő-sérülteknek
 
Azoknak, akiknek a neuromuszkuláris vagy gerincvelő sérülései vannak, még az olyan egyszerű feladatok elvégzése is problémát jelent, mint inni egy csészéből vagy kanállal enni.
 
Az ilyen páciensek körében a tárgyak elérésének és pontos megfogásának képességét az egyik legfontosabb kihívásnak tekintik.
 
A segítő robotika éppen ezt a rést igyekszik betölteni. A kerekesszékre szerelt robotkarok fokozott függetlenséget biztosítanak a betegeknek - az állandóan jelenlevő emberi segítség szükségességét pedig 41 százalékkal csökkentik le.
 
Persze, ezek az eszközök még mindig igen drágák, s jelenleg gyakorlatilag elérhetetlenek azok számára, akiknek szükségük lenne rájuk. Oka az, hogy az eszközben található alkatrészek költségesek, s ezek teszik lehetővé, hogy a robotkar alkalmazkodjon a felhasználóhoz, valós időben.
 
Elishai Ezra Tsur projektvezető elmondta: a robotkar magas költségei és nagy mennyiségű energiafogyasztása miatt jelenleg kevésbé elérhető. „Az Accenture, valamint az Intel és az ABR (Applied Brain Research) által nyújtott támogatások lehetővé teszik számunkra, hogy felfedezzük a neuromorf hardverek adaptív vezérlőelemeinek bevezetését egy együttműködést igénylő, felhasználóbarát, pontos robot érdekében, ráadásul jelentősen kisebb költséggel” – fogalmazott.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.