2019. 10. 09. - 10:05

Mesterséges intelligencia segít azonosítani a szemrák korai jeleit

Mesterséges intelligencia segít azonosítani a szemrák korai jeleit

A mesterséges intelligencia ma már számos telefonban jelen van – s egy új, ingyenesen letölthető alkalmazásnak köszönhetően immár a szemrák korai jeleit is képes azonosítani.

Új alkalmazást fejlesztettek ki a kutatók, amely azonosítani tudja a szemrák korai jeleit. Az applikációt térítésmentesen le lehet tölteni, White Eye Detector néven található meg.
 
A kutatók azért valósították meg az okostelefon alkalmazást, hogy a szülők is idejekorán azonosítani tudják, ha valamilyen komoly szembetegség jelentkezik gyermeküknél: a mesterségesen intelligens applikáció olyan rákfajtákat is detektál, mint például a retinoblastoma, mely agresszív ​​szemrák a gyermekeknél.
 
A CRADLE app (Computer-assisted detector leukocoria - számítógéppel támogatott leukocoria detektor) a retina rendellenes visszaverődésének nyomait keresi, melynek neve leukocoria vagy „fehér szem”, illetve a retinoblastoma elsődleges tünete. De más gyakori szembetegségeket is jelez.
 
Komoly szembetegségeket azonosít a mesterséges intelligencia
Komoly szembetegségeket azonosít a mesterséges intelligencia
 
A tanulmányt a Science Advances szaklap közölte. Kiderült: az applikáció hatékony eszköz a klinikai leukocoria szűrések kibővítéséhez, lehetővé téve a szülők számára, hogy hatékonyabb és eredményesebb szűrést végezzenek a gyerekeken.
 
„Gyanítottuk, hogy az alkalmazás észlelni fogja a leukocoria-t, más gyakrabban bekövetkező betegségekkel és néhány ritka betegséggel kapcsolatban is – mondta Bryan F. Shaw, az amerikai Baylor Egyetem kutatója.  – Igazunk volt. A szülők és egyes orvosok is kipróbálták már a szürkehályog, a mielin retinális idegrostréteg, a refrakciós hiba, a Coats-betegség és természetesen a retinoblastoma kimutatásánál.”
 
A kutatók a prototípus érzékenységét, specifitását és pontosságát több mint 50 ezer gyermekről készített fénykép elemzésével határozták meg, akikről a diagnózis előtt készült felvétel. A CRADLE képes volt azonosítani a leukocoriát a gyermekek 80 százalékánál.
 
Az applikáció leukocoriát észlelt olyan fotókon, melyeket átlagosan 1,3 évvel készítettek a hivatalos diagnózist megelőzően. A CRADLE érzékenysége a 2 éves vagy ennél is fiatalabb kicsik esetében meghaladta a 80 százalékos pontosságot.
 
A kutatók felfedezték, hogy a CRADLE alkalmazás egyre hatékonyabb, csupán a minta méretének és gyakoriságának köszönhetően, ami a mindennapi családi fotókat is jelenti.
 
Figyelembe véve a család és a barátok által készített fényképek számát, illetve a környezet sokféleségét, a fény számára sok lehetőség van a szemkárosodások visszatükrözésére, attól függetlenül, hogy a szem mely részén van a probléma.
 
Az alkalmazás algoritmusa egyre kifinomultabb, így képessége arra, hogy még a leukocoria enyhe eseteit is felismerje, hétről-hétre javul. Ez az alkalmazás kiépítésének egyik legkritikusabb része – hangsúlyozta Shaw.
 
A kutató kiemelte: szerették volna azonosítani a leukocoria minden árnyalatát és intenzitását. Maga is egy retinoblasztómás gyermek édesapja, ezért – mint mondta - különös figyelmet szentelt a leukocoria minden nyomának észlelésére, amely „szürke” pupillaként jelenik meg, s szabad szemmel nehéz felismerni.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.