2020. 06. 19. - 09:58

Mesterséges intelligencia segíthet megjósolni a tüdőrákos betegek visszaesését

Mesterséges intelligencia segíthet megjósolni a tüdőrákos betegek visszaesését
Kutatók egy csoportja olyan, mesterséges intelligenciára épülő technológiát fejlesztett ki, amely jelzi, mely tüdőrákos betegeknél áll fenn a visszaesés veszélye, ezzel segítve az orvosoknak a testre szabott kezelési tervek elkészítését.

A genetikai adatok és a patológiás képek elemzésével képes kimutatni a mesterséges intelligencia, hogy a tüdőrákban szenvedő betegek esetében kinél áll fenn a visszaesés kockázata. Az eszközt patológusok képezték ki, méghozzá azért, hogy meg tudják különböztetni az immunsejteket a daganatok rákos sejtjeitől. A módszer feltárja, hogy míg a daganat egyes részei tele vannak immunsejtekkel (ezeket úgynevezett forró régióknak hívják), más részekben pedig teljesen hiányoznak ezek az immunsejtek.

A londoni rákkutató intézet kutatócsoportjának vezetője, Dr. Yinyin Yuan szerint azok a betegek, akiknél sok a "hideg" régió, nagyobb valószínűséggel eshetnek vissza a betegségbe. A betegek genetikai felépítését megvizsgálva kiderült, hogy a hideg régiókban a rákos sejtek később fejlődtek ki, mint a forró régiókban. A tudósok úgy vélik, hogy ennek oka a daganat "álcázó" mechanizmusának kifejlődése, ami a test természetes védekező képességét rejti el.

A mesterséges intelligencia a tüdőrákkal is felveszi a harcot
A mesterséges intelligencia a tüdőrákkal is felveszi a harcot


A mesteréges intelligencia alapú megoldással képesek lettek megfigyelni, hogy a daganat tulajdonképpen hány ilyen álcázási mechanizmussal rendelkező régióval rendelkezik.

Dr. Yuan egy nyilatkozatában kifejtette, hogy az MI által új betekintést kaptak arra vonatkozóan, hogy a tüdőrák hogyan burkolhatja be magát, hogy az immunrendszer ne vegyen róla tudomást. Ezzel pedig a betegség nyilvánvalóan súlyosbodhat. A rák fejlődése és visszatérési képessége a kezelések után a legnagyobb kihívást jelentik a kutatók és orvosok körében.

Az új módszerrel a kutatók és az orvosok láthatják, hogy mely betegeket érint a visszaesés veszélye, ily módon a kezelési tervüket ennek függvényében, személyre szabottan tudják kialakítani. Azt remélik, hogy a mesterséges intelligencia által javulhat a tüdőrák túlélési aránya, ami csak például az Egyesült Királyságban évente több mint 35.000 ember haláláért felelős - egyben ez a rákos halálesetek leggyakoribb oka az országban.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.