2019. 05. 18. - 09:00

Mesterséges intelligencia: sofőr nélküli teherautó Svédországban

Mesterséges intelligencia: sofőr nélküli teherautó Svédországban

Megjelent a vezetőt nélkülöző tehergépkocsi a svédeknél. A mesterséges intelligencia által működtetett jármű a hagyományos autók mellett közlekedik Svédország útjain.

Önjáró teherautó jelent meg az utakon Svédországban. A sofőr nélküli jármű a normál autók mellett halad, teljesen megrakott állapotában 26 tonnát nyom és a T-Pod elnevezést kapta. Jelenleg árut szállít ipari ingatlanok között.
 
A teherautó nem teljesen önálló, működését vezérlőszobából figyeli egy távoli üzemeltető. A félig autonóm kamion megjelenése azonban mindenképp mérföldkőnek számít – mondta el Robert Falck, a jármű tervezője, az Einride munkatársa.
 
Már az utakon is lehet találkozni az önjáró teherautóval Svédországban
Már az utakon is lehet találkozni az önjáró teherautóval Svédországban
 
A svéd közlekedési szabályok szigorú ellenőrzéseket vezettek be a T-Pod felső sebességére  és a megtett távolságra nézve egyaránt.
 
A tehergépkocsi 5 kilométer per órás sebességgel közlekedhet, nincs korlátozva az emberi beavatkozás és jelenleg csak két helyszín között szállíthat az ipari régióban.
 
Útvonalán fejlett kommunikációs rendszereket szereltek fel, vagyis a figyelője sosem téveszti szem elől.
 
Az önjáró teherautó a DB Schenker német logisztikai vállalat részére szállít árut. Az Einride elmondása szerint a Lidl céggel is zajlanak a tárgyalások, de a svéd Svenska Retursystemmel és egyéb vállalatokkal is egyeztetnek a kocsik használatáról.
 
A teljesen vezető nélküli járművek, beleértve az autókat és teherautókat, széles körben teszteltek ma már a világ számos részén. Legtöbbjük speciális autó, amely például repülőtereken használatos.
 
Több nemzet – beleértve Angliát – jelenleg megengedi, hogy haladjanak az utakon, de csak úgy, ha van emberi kontroll a háttérben felmerülő probléma esetén.
 
A Waymo, mely a Google leányvállalata, kereskedelmi vezető nélküli szolgáltatást indított Arizona államban, igaz, ezeken a járműveken is lesznek az elején sofőrök, mivel embereket szállítanak.
 
Kalifornia ugyancsak engedélyezte a Waymo-nak, hogy elindítsa önjáró autóit a közutakon.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.