2021. 01. 29. - 08:14

Mesterséges intelligencia teheti hatékonyabbá a naperőműveket

Mesterséges intelligencia teheti hatékonyabbá a naperőműveket
Az Egyesült Államokban lévő Case Western Reserve University (CWRU) informatikusai és energiatechnológiai szakértői egy olyan projekt megvalósításába fogtak bele, amely a mesterséges intelligencia diagnosztikai előnyeit kihasználva teheti hatékonyabbá a naperőművek működését a jövőben.

A napból származó energia tiszta és megújuló energiává történő átalakítása manapság az egyik legolcsóbb formája a villamosenergia előállításának. Nem csupán népszerű, hanem gyorsan növekvő iparágról van szó, így az erőművek hatékonyságának optimalizálása egyre nehezebb, sőt, gyakorlatilag lehetetlen feladat.

Éppen ezért az USA Energiaügyi Hivatala egy hároméves, 750.000 dolláros támogatást nyújtott a Case Western Reserve University egyetem projektjének megvalósítására. Az összeg egy 130 millió dolláros napenergia-technológiai fejlesztési büdzsé részét képezi, amelyből 7,3 millió dollár kifejezetten a mesterséges intelligencia alapú, valamint a gépi tanulást alkalmazó megoldások fejlesztésére fordítható.

A mesterséges intelligencia a napelem hasznosítását is jobbá teheti
A mesterséges intelligencia a napelem hasznosítását is jobbá teheti


A CWRU által vezetett projekt célja, hogy számítógépek használatával adatokat gyűjtsenek az USA fotovoltaikus rendszereiből. Minél több az adat, annál több információ áll rendelkezésre az elemzéshez, és így számszerűsíteni lehet a napelemrendszerek rövid- és hosszútávú teljesítményét egyaránt.

Az óriási mennyiségű adat feldolgozásához gépi tanulást vetnek be, ami egy úgynevezett térbeli-időbeli grafikus neurális hálózati modellel dolgozik együtt. Ez a fajta megközelítés azt jelenti, hogy elemzést készítenek egy napelem teljesítményéről térbeli szempontok szerint, tehát például az ország északi, hidegebb felén lévő erőművet összehasonlítják a déli, szárazabb területén lévővel. Másrészt időbeli analízist is végeznek, hogy megtudják, mennyivel volt másabb egy 25 évvel ezelőtt épült napelemrendszer teljesítménye a mostaniakkal összevetve.

Mindebből egy olyan modellt alkotnak meg, amivel a meglévő erőművek teljesítménye fokozható, az újonnan épülőké pedig a kezdetektől hatékonyabb lehet. A projekt egyébként kiterjed a különböző márkákra is, mert bár minden gyártónak vannak adataik a saját technológiájukat illetően, de most egy közös nagy adatbázist felállítva lehet szélesebb körből összegyűjteni és elemezni az információkat.

A kutatócsapat ebben az évben az információk begyűjtésén és feldolgozásán fog dolgozni, majd megkezdik a napenergia-társaságok és erőművek felkeresését, megmutatva nekik, hogy egy célzottan kiképezett számítógépes modellel hogyan javíthatnak a saját rendszereik teljesítményén.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.