2021. 05. 18. - 09:30

Mesterséges intelligencia – Új megoldással válhat valóra a paralízisesek kommunikációja

Mesterséges intelligencia – Új megoldással válhat valóra a paralízisesek kommunikációja

Első alkalommal dekódolták a betűk írásához kapcsolódó idegi jeleket a kutatók, majd jelenítették meg azok gépelt változatát. Abban bíznak, találmányuk segítheti a lebénult emberek kommunikációját.

Mentális kézírást alakít szöveggé egy új agy-gép interfész. A kutatóknak első alkalommal sikerült dekódolni a betűk írásához kapcsolódó idegi jeleket, majd valós időben megjeleníteni a betűk gépelt változatát.
 
Reményeik szerint a felfedezés a jövőben segítheti a paralízises emberek kommunikációját. Olvasd el: Paralíziseseknek segít a vadonatúj robotkéz
 
Első lépésben a tudósok azt az agyi tevékenységet fejtették meg, amely a betűk kézi leírásával próbálkozott.
 
Egy lebénult résztvevővel dolgoztak együtt, akinek érzékelőket ültettek az agyábamajd algoritmust alkalmaztak, hogy azonosítsa a leveleket, amelyeket az illető írni akart nekik. A rendszer megjelenítette a szöveget a képernyőn - valós időben. Olvasd el: Gondolatok mozgathatják a protéziseket?
 
Bénult emberek kommunikációs képességeit segíteni egy új technológia
Bénult emberek kommunikációs képességeit segíteni egy új technológia
 
Az újítás a további fejlesztésekkel lehetővé teheti, hogy a bénulással küzdők gyorsan gépelhessenek, kezük használata nélkül – hívta fel a figyelmet Krishna Shenoy, a Stanfordi Egyetem Howard Hughes Orvosi Intézet kutatója, a tanulmány társ-szerzője, aki Jaimie Henderson stanfordi idegsebésszel együtt felügyelte az érdekfeszítő munkát.
 
Azzal, hogy megkísérelte a kézírást, a vizsgálatban résztvevő alany percenként 90 karaktert gépelt be – ez több, mint kétszerese a korábbi gépelési rekordnak, amelyet hasonló agy-számítógép interfésszel vitt véghez – mondta Shenoy, aki munkatársaival a Nature folyóiratban közölte a meghökkentő eredményeket.
 
Ez és az ehhez hasonló technológiák paralízises és számos más fogyatékossággal élő embernek képesek segíteni - hangsúlyozta Jose Carmena, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem idegtudós mérnöke, aki nem vett részt a tanulmányban.
 
Noha az eredmények még előzetesnek tekinthetők, igen komoly előrelépésnek tekintik őket a területen.
 
Amikor egy sérülés vagy betegség miatt az ember képtelenné válik a mozgásra, az agy idegi aktivitása, mely a járáshoz, egy mondat kimondásához vagy akár egy csésze kávé megfogásához szükséges, ettől még megmarad. Olvasd el: Új eszköz észleli, milyen kézmodulatra törekszünk
 
A kutatók erre a tevékenységre „csaphatnak le”, hogy segítsenek megbénult vagy amputált embereknek az elveszett képességek visszaszerzésében.
 
Az agy-számítógép interfészek cselekvéssé alakítják a gondolatot. A jelenlegi tanulmány tökéletes példa arra, hogy az interfész dekódolja az írás gondolatát és előállítja a műveletet – tette hozzá az idegtudós.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.