2020. 02. 19. - 09:04

Mesterséges intelligenciára cserélnék az időjós mormotát az állatvédők

Mesterséges intelligenciára cserélnék az időjós mormotát az állatvédők
Több mint 120 éves hagyománynak vetnének véget az amerikai állatvédők azáltal, hogy mesterséges intelligencia alapú időjóslást alkalmaznának Punxsutawney Phil, vagyis az időjós mormota helyett.

Mint ahogy az Idétlen időkig című filmben megismerhettük a történetet, február 2-a már 1887 óta nagy nap a Pennsylvania állambeli Punxsutawney városában. Ekkor látogatják meg ugyanis az emberek Punxsutawney Phil-t az otthonául szolgáló fatönkben, és előveszik onnan. Úgy tartják, hogy ha Phil meglátja az árnyékát, akkor még hat hétig tart a tél, ha viszont nem, akkor korai tavasz várható.

A PETA nevű amerikai állatvédő szervezet szerint viszont ideje lenne abbahagyni az ártatlan rágcsálók terrorizálását, és egy humánusabb, valamint pontosabb robotmormotára kell cserélni Phil-t. Egy olyanra, ami mesterséges intelligenciával jósolná meg azt, hogy meddig tart még a tél.


Mesterséges intelligencia alapú robotmormota válthatja Punxsutawney Phil-t?


Véleményük szerint a törékeny és sebezhető mormota nem egy barométer, amit csak úgy elő lehet ráncigálni a biztonságos odújából, hogy aztán óriási embertömeg és villanó vakufények kereszttüzében megriadjon. Természetesen a helyi mormotaklub nem ért egyet ezekkel: szerintük Phil-nek tökéletes téli helye van, finom élelmet kap, a kamerák és fényképezőgépek elől pedig soha nem próbált meg elmenekülni, tehát élvezi a helyzetet.

Mesterséges intelligencia alapú robotmormota válthatja Punxsutawney Phil-tA PETA akkor is úgy véli, hogy Phil-nek ideje nyugdíjba vonulnia, és a február 2-i mormota nap hagyományát a 21. század által kínált lehetőségek szerint kell frissíteni. Egy robotizált rágcsáló ugyanúgy képes elvégezni a munkát, ráadásul a mesterséges intelligencia segítségével valóban tudományos alapokra helyezett prognózist tudna nyújtani.

Hogy Phil valójában meglátja-e az árnyékát, azt a punxsutawney-i "vének" határozzák meg, így a PETA-nak valószínűleg igaza van abban, hogy az MI sokkal hatékonyabb lenne. Példaként felhozták, hogy a Google épp a közelmúltban fejlesztett ki olyan megoldásokat, amik a gépi tanulás útján jelzik előre a várható csapadékot, ráadásul gyorsabban és pontosabban, mint a hagyományos számítógépes rendszerek. Mivel pedig a mesterséges intelligencia rengeteg tényezőből tevődik össze, így okozhat ugyanolyan meglepetést az előrejelzése, mint a valódi mormota előrejelzése.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.