2020. 07. 10. - 08:56

Mesterséges intelligenciával szűri a csalókat a Messengerben a Facebook

Mesterséges intelligenciával szűri a csalókat a Messengerben a Facebook
Szokatlan, az átlagos emberi kommunikációtól eltérő viselkedések keresésével képes felismerni a Messengerben a csalókat az a mesterséges intelligencia alapú technológia, amit a Facebook nemrég helyezett üzembe.

Ahogy például blogokon vagy fórumokon, úgy a Messengeren is egyre inkább felbukkannak a csaló, megtévesztő szándékú tartalmak. Ezek kiszűrésére fejlesztett ki a Facebook egy olyan mesterséges intelligencia alapú megoldást, amivel az ilyen nem kívánatos jelentések kiszűrhetőek, méghozzá anélkül, hogy a felhasználók csevegéseit elolvasná.

A funkció a gépi tanulást használja arra, hogy felismerje a gyanús tevékenységeket. Ilyen például az, ha egy felnőtt felhasználó üzenetkérések vagy ismerősnek jelölések sokaságát küldi el gyermekek részére.

Mesterséges intelligencia figyelmeztet a csalókra a Messengerben
Mesterséges intelligencia figyelmeztet a csalókra a Messengerben


Amikor a mesterséges intelligencia ilyen kétes viselkedést észlel, a Messengeren belül figyelmeztetést helyez el a beszélgetés tetején. Ez jelzi a felhasználóknak, hogy lehetőség szerint blokkolják vagy hagyják figyelmen kívül a felkéréseket, tehát semmiképp se reagáljanak rá. Emellett az alkalmazás tippeket is ad, hogy miként kerülhető el az, hogy valakiből csalás áldozata váljon.

A Facebook hangsúlyozta, hogy nem az üzenetek tartalmát elemzi az MI, hanem viselkedési jeleket elemez, mint például a fent említett példa, amikor rövid időn belül rengeteg felkérést küld valaki. A cégóriás kiemelte továbbá, hogy teljes titkosítással fog működni a szolgáltatás, és a cél az, hogy a lehető lebiztonságosabb felületet nyújtsák bárki számára a családjaikkal, ismerőseikkel történő kapcsolattartásra.

A gyanús tevékenységeket végző felhasználói fiókokat nem blokkolják egyből, hanem felszólítják azok tulajdonosait, hogy viselkedjenek megfelelő módon, és hozzanak megalapozott döntéseket. A cél tehát az, hogy a felhasználók jobban átgondolják, kivel is szeretnének kapcsolatba lépni online.

A Facebook az új, mesterséges intelligencia alapú funkciót már az alkalmazás Androidos és az iOS-es verziójában is elérhetővé tette.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.