2022. 11. 19. - 08:00

Micsoda technológia: ehető drón segíthet életben maradni a hegymászóknak

Micsoda technológia: ehető drón segíthet életben maradni a hegymászóknak

Ehető drónt alkottak a kutatók, amely segíthet életben tartani a sérült hegymászókat, amíg a segítség meg nem érkezik.

Meghökkentő technológia: ehető drónt fejlesztett ki a Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) kutatócsoportja, amely életfenntartó táplálékként szolgál a vészhelyzetekben rekedt embereknek. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Robotrajok a mentési munkálatokban
 
A szárnya két rizskalácsból készült és egy vékony, kezdetleges törzshöz, egy farokegységhez és egy propeller egységhez
csatlakozik. Az innováció megmentheti az elveszett, megsérült vagy mozgásképtelen kalandozók életét. A bajba jutott túrázók és hegymászók megehetik, amíg a segítségre várnak és biztonságos helyre nem szállítják őket. Fotó: designboom.com
 
A drónok már eddig is igen hasznos repülőgépnek bizonyultak a vezető nélküli szállítási feladatokban - ilyen például élelmiszerek és egészségügyi felszerelések szállítása vészhelyzetben lévő embereknek. Olvasd el: Drón vett részt egy kutya mentésében Angliában
 
A kereskedelmi drónok azonban jellemzően saját tömegük 10-30 százalékát képesek hasznos teherként szállítani, ami korlátozza az egy repülés során szállított élelmiszer mennyiségét.
 
Az EPFL csapata újszerű megoldással állt elő, amely növeli a drónok élelmiszer-szállítási arányát – azzal, hogy ehető anyagokkal építi újra a szerkezetét.
 
„Ily módon olyan drónt ajánlunk, amely már nem csupán élelmiszer-szállító repülőgép, hanem részben maga is ehető. Elfogyasztható szárnyainak köszönhetően 50 százalékra növeli az élelmiszer-szállító tömegarányt” – osztották meg tapasztalataikat a kutatók. 
 
Hozzátették: ezen felül, amennyiben az ehető drón vészhelyzetben a feladata elvégzése után a környezetben marad, biológiailag jobban lebomlik, mint nem ehető társa. Így kevesebb hulladék marad a környezetben.
 
A tudósok által bemutatott, repülésre alkalmas prototípus 300 kilokalóriát tud biztosítani és 80 gramm vizet szállít.
 
 
Fotó: designboom.com
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.