2019. 04. 04. - 12:00

Mit tehet Magyarország a mesterséges intelligencia használatáért?

Mit tehet Magyarország a mesterséges intelligencia használatáért?

Szertics Gergely, a Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai vezetője is felszólalt az április 2-án, a budapesti Akvárium klubban megrendezett SMART konferencián, ahol közelebbi képet adott a hazai helyzetről. Kiderült az is, mit tehet Magyarország jelenleg azért, hogy a mesterséges intelligencia széles körben használható legyen?

Nagy érdeklődés övezte az április 2-án, a budapesti Akvárium klubban megrendezett SMART Konferenciát, melyen közel ezer látogató vett részt - 5 teremben követhették az érdeklődők a különféle előadásokat az innováció jegyében.
 
A mesterséges intelligencia témakörében Szertics Gergely, az MI Koalcíó szakmai vezetője is felszólalt, jellemezve a hazai helyzetet.
 
Cikkünk első felében szó esett arról, hogyan jött létre a koalíció, mi lenne a teendő, s meddig jutott el eddig Magyarország.
 
Mint Szertics elmondta, már az óriási kincs, hogy vannak meglevő technológiák, melyeket rá tudunk ültetni problémákra. Az azonban, hogy mi történik hazánkban a mesterséges intelligencia területén, kevésbé látható, elsősorban Európa szempontjából.
 
Mi mindent tudunk tehát tenni Magyarországon, hogy ez már most láthatóvá váljon? Ahhoz, hogy be tudjuk építeni az MI-t s számos területen használni tudjuk, összefogás kell. Tudatosítsuk az emberekben, hogy ezt igenis lehet alkalmazni.
 
MI_koalicio_1
 
Hogyan építsünk ország stratégiát?
 
Szertics Gergely kiemelte: készítettek egy elemzést, ugyanis jó néhány ország hozott már létre stratégiát – megvizsgálták, mely területeket fedték le ők. Az oktatás az egyik: hogyan lesz elég szakember, társadalmi felkészítés ahhoz, hogy az MI-t alkalmazni lehessen; ide tartozik a kutatásfejlesztés. Az, hogy az al-kutatástól az alkalmazott kutatásig és az ökoszisztémákig miként történhet meg az innovációs transzfer.
 
Kérdés az, mondhatni, mikor szánjunk időt „új kincsek” felkutatására és mikor fogadjuk el, hogy a már meglevőket is jól lehet használni.
 
Érdekes kérdés a szabályozás is – etikai szempontból, adatvédelmi szempontból, ahogyan ez manapság téma.
 
Fontos az infrastruktúra: milyen technológiát tudunk építeni és milyen adatkapacitást, illetve milyen az elérési kapacitás. Rangsorolják, mennyire jó egy országban az internetelérés – nálunk működik a 4G, sőt már az 5G mobil technológia is jelen van.
 
Lényeges dolog az adatpolitika. Hogyan lehet megtalálni, milyen értékes adatok vannak, s miként lehetséges ezeket üzletileg elérhetővé tenni.
 
Mint Szertics Gergely kiemelte: jelenleg 6 munkacsoportban 20 projektcsapat dolgozik azon, miként lehet megragadni konkrét témákat, pl. használni az MI-t az egészségügyben, hogyan lehet GDPR-kompatibilis politikát kialakítani, adatvagyont felmérni.
 
„Kettőt emeltem ki, melyek legközvetlenebbek – létrehoztunk egy miagyakorlatban.hu nevű portált, melynek célja, hogy bárki, aki mesterséges intelligencia-fejlesztéssel vagy alkalmazással foglalkozik, megoszthassa a sikertörténeteit arról, hogy ez már működőképes; s szeretnénk gyűjteni élménytechnológiákat is, melyeken keresztül kipróbálható, miként is működik a mesterséges intelligencia. Ezt az oldalt mindenképp ajánlom" – mondta el Szertics Gergely.
 
Hozzátette: a másik, amit mindenképp szeretnének létrehozni, egy adatvagyon ügynökség. Magyarország ugyanis erős adatgyűjtésben.
 
Az elmúlt 20 évben sok szakember mondta ki, hogy az adatokat strukturáltan kellene gyűjteni, s olyan adatvagyonok halmozódtak fel, melyeket kevésbé alkalmaznak, mivel a használatnak nincsenek meg a megfelelő feltételei. Az ügynökségnek az lesz a feladata, hogy kitalálja, miként lehet a már meglevő adatokat összegyűjteni és használhatóvá tenni, illetve az újonnan generáltakat hozzáfűzni ezekhez.
 
Még fontosabb, miként tudnának létrehozni adatfelhasználási modelleket – vagyis, mi az, amit nem szabad megosztani, mit lehet csak pénzért, mi az, ami regisztrációhoz kötött, vagy nyíltan megosztható, hogyan lehet megtalálni a különböző kategóriákat, s hogyan fedezhetők fel azok az ösztönző módszerek, hogy ezeket valóban használják is az emberek.
 
Ezután pedig az a kérdés következik: hogyan lehet erre üzleti modelleket építeni és forrásokat kialakítani – hangzott el Szertics Gergely előadásán a SMART konferencián.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.