2020. 05. 14. - 09:02

Művészi festménnyé alakítja át a fényképeket a Google mesterséges intelligenciája

Művészi festménnyé alakítja át a fényképeket a Google mesterséges intelligenciája
A Google egy új funkciót vezetett be a Google Arts & Culture néven elérhető alkalmazásába, ami lehetővé teszi, hogy a telefon kamerájával készült fényképeket a mesterséges intelligencia által műalkotássá varázsolja.

A Google a hivatalos blogoldalán számolt be arról, hogy a Google Arts & Culture applikáció egy új képességgel gazdagodott. Az úgynevezett Art Transfer egy mesterséges intelligencia alapú eszköz, amik a történelem legnagyobb festőművészeinek legismertebb alkotásainak stílusára alakítja át az okostelefonokkal készített fényképeket.

Az új szolgáltatás jelenleg kb. 20 különféle lehetőséget kínál, köztük olyan ikonikus művészek stílusait, mint Vincent van Gogh, Frida Kahlo, Leonardo da Vinci vagy Edvard Munch. Ebben pedig olyan kiemelkedő kulturális intézmények nyújtottak támogatást a Google-nek, mint például az Egyesült Királyság Nemzeti Galériája, vagy a japán MOA Museum of Art.

Az MI alapú funkció használata meglehetősen egyszerű. A Google Arts & Culture applikáción belül ki kell választani a Kamera menüt, és ott rábökni az "Art Transfer" lehetőségre. Ezután lehet készíteni egy fotót, vagy éppen feltölteni egy korábbit, és ki kell választani, hogy milyen stílusúra szeretnénk formázni a fényképet.

A művészet és a mesterséges intelligencia találkozik a Google Arts & Culture applikációban
A művészet és a mesterséges intelligencia találkozik a Google Arts & Culture applikációban


Amíg az algoritmus elvégzi a munkát, a várakozási időben az app érdekes tényt közöl az adott műről, így egy kicsit a művészeti stílus hátterébe, előzményeibe is betekintést nyerhetünk. Arra is van mód, hogy a kép csak egy részét alakítsuk át, az ilyen jellegű testreszabáshoz pedig az olló ikon használatával lehet kiválasztani, hogy a kép pontosan mely részén alkalmazza a kiválasztott stílust az alkalmazás.

A művészet és a mesterséges intelligencia találkozik a Google Arts & Culture applikációbanAz Art Transfer funkció működését a Google AI által létrehozott algoritmikus modellek biztosítják. Miután a fotót és a stílust kiválasztotta a felhasználó, az Art Transfer nem csupán összekeveri a két dolgot, és nem is egyszerűen egy átfedést rak a képre. Ennél sokkal komolyabb a munka az egész mögött: a fotó egyedülálló algoritmikus újratervezésen megy át, amit a felhasználó által választott művészeti stílus ihlet. Ráadásul minden az eszközön belül történik, nem kell feltölteni a fotót sehová, tehát nem egy felhő alapú megoldásról van szó.

Természetesen amellett, hogy ez egy szórakoztató funkció, a Google szerint a mesterséges intelligencia ilyen jellegű alkalmazása hatékony eszköz lehet ahhoz, hogy az emberek egy új és látványos módon tapasztalhassák meg és ismerhessék meg a művészetet.

A Google Arts & Culture alkalmazás iOS és Android verziója egyaránt ingyenesen letölthető.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.