2024. 06. 17. - 08:50

Nem tudták, gép vagy ember? - A GPT-4 mesterséges intelligencia átment a Turing-teszten

Nem tudták, gép vagy ember? - A GPT-4 mesterséges intelligencia átment a Turing-teszten

A legtöbb ember nem tudta megkülönböztetni a ChatGPT válaszait egy valódi emberétől – ami azt sugallja, hogy a mesterséges intelligencia átment a híres Turing-teszten.

Manapság a mesterséges intelligenciával (MI) rendkívül sokat foglalkozunk az interneten, s egyre széleskörűbben használható.
 
A közelmúltban a kutatók arra kértek embereket, hogy beszéljenek négy ügynökkel - köztük egy emberrel és három különböző mesterségesintelligencia-modellel -, hogy kiderüljön, meg tudják-e mondani a különbséget közöttük.
 
Mit takar a Turing-teszt? 
 
Ez az úgyenevett Turing-teszt, melyet először afféle utánzójátékként javasolt Alan Turing informatikus 1950-ben – a célja megítélni, megvan-e egy gépnek a képessége olyan intelligenciát felmutatni, amely nem különbözik az emberétől. 
 
Ahhoz, hogy egy gép átmenjen a Turing-teszten, úgy kell beszélnie egy emberrel, hogy az azt higgye, valóban valakivel beszél.
 
Nem tudták, gép vagy ember? - A GPT-4 mesterséges intelligencia átment a Turing-teszten
Nem tudták, gép vagy ember? - A GPT-4 mesterséges intelligencia átment a Turing-teszten
 
A tudósok úgy döntöttek, megismétlik ezt a tesztet: 500 embert kértek fel erre, négy válaszadóval, köztük egy emberrel, illetve az 1960-as évekbeli ELIZA mesterséges intelligencia programmal, a GPT-3.5-tel és a GPT-4-el, a ChatGPT-t működtető mesterséges intelligenciával. Olvasd el: Elérheti az emberi agy kapacitását 2027-re a mesterséges intelligencia
 
Meglepő eredményt hozott a mesterséges intelligencia
 
A beszélgetések 5 percig tartottak - ezután a résztvevőknek meg kellett mondaniuk, szerintük emberrel vagy mesterséges intelligenciával társalognak-e.
 
A tudósok rámutattak: a résztvevők a GPT-4-et az esetek 54 százalékban ítélték emberinek, ítélték meg. Az ELIZA rendszert - amely előre programozott válaszokkal bír, de nem rendelkezik nagy nyelvi modellel (LLM) vagy neurális hálózati architektúrával - az esetek 22 százalékában tekintették emberinek. A GPT-3.5 50 százalékot ért el, míg a humán résztvevő 67 százalékot – derült ki a tanulmányból.
 
„A gépek képesek konfabulálni, összekeverni a dolgok hihető, utólagos indokait, ahogyan azt az emberek is teszik” - mondta Nell Watson, az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatója a Live Science-nek.
 
Hozzátette: ki lehetnek téve kognitív elfogultságoknak, megzavarhatják és manipulálhatják őket, ezért egyre megtévesztőbbek.
 
„Mindezek az elemek azt jelentik, hogy az MI-rendszerekben az emberhez hasonló hibák és furcsaságok jelennek meg, ami emberszerűbbé teszi őket, mint a korábbi megközelítések” – jegyezte meg a tudós.
 
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.